Kontakta oss

Translate

Självplock

Vi har ingen information om när självplockning kan bli aktuellt under 2019


Barn! Självklart får de följa med på självplock! Och äta så mycket de bara orkar.
Rödkladdiga barn är lyckliga barn 😉 
Vi har fått flera samtal om detta där man tydligen är van vid barnförbud, vi försöker vara tydliga med att det finns inga förbud utan alla är välkomna hos oss. Gör det till en familjeupplevelse över generationsgränserna 😀

Så här gör vi

Ta gärna med hela familjen, alla får vara med och plocka och äta efter egen förmåga.
Det enda vi tar betalt för är bären i era kärl. Även hunden kan följa med ut till fältet, men inte ut bland jordgubbarna.

  • Du betalar för de antal kilo du plockar.
  • Ett kilo motsvarar cirka 2 liter.
  • Medtag gärna egna kärl, men vi har även askar och backar till försäljning. Emballaget vägs då med i bärvikten.

Hur funkar det?

Sväng av 133:an som går mellan Tranås och Gränna vid vit skylt ”Självplockning”, sen så är det skyltat med vit skylt ”Oberga Bärodling” bort längs Göbergavägen. Det kommer en till vit skylt som visar vänster upp mot gården.

Parkering sker på ett av våra fält som nu vilar från bär. Har du kommit upp till vita huset har du kommit för långt.

Vilket fält vi är på för stunden kommer ni få reda på vid parkeringen där kassan kommer vara belägen. Vi har ingen parkering ute i fält, så det kan vara en liten bit att gå på grusväg.

Innan ni går ut i fältet så väger vi era medhavda tomma plockkärl. På så sätt kan vi sedan dra bort vikten för kärlen när ni skall betala. Vägning sker i kassan.

När kärlen är invägda så visas ni till ett fält och en gång. För att lätt hitta var man skall börja plocka så använder vi hinkar som står i gången. Hinken skall flyttas dit där ni slutar plocka. Då vet även nästa kund var de ska starta när de börjar plocka.

När kärlen är fulla så är det dags att gå till kassan. Vill ni fortsätta att plocka så hjälper vi er gärna med fler askar.
Vill ni betala så väger vi och tar betalt.

Svårare än så är det inte. Jo, lite. När man kommer hem så måste man ta hand om alla bär…
Glöm inte att köpa socker och burkar.

Inget att plocka i?
Har ni inget att plocka i? Inget problem, mot en mindre ersättning ordnar vi askar och back åt er.

Tips och råd

En 10 liters hink är det absolut vanligaste kärlet i självplockningslandet. Smidigt att bära, men inte optimalt för bärkvaliteten. Helst skall man välja låga kärl där bären inte trycks sönder. Är du stamkund i våra jordgubbsstånd så kan du t.ex. spara och återanvända våra askar

Tycker du att det är jobbigt att rensa jordgubbarna när du kommer hem? Det kan verka väldigt lockande att snoppa bort flugan redan i landet. Detta är dock inget vi rekommenderar annat än till sylt eller saft, givet att man inte har särskilt långt hem. Bären håller sig mycket finare längre om man låter flugan och en bit skaft vara kvar på bäret. Enligt vår erfarenhet är det helt klart värt merarbetet.

Vi har ingen gårdsförsäljning av färdigplockade bär, för vi har helt enkelt inga bär på gården. De finns alla ute i butiker och på torg.
Under fliken ”Försäljning” hittar ni våra försäljningsställen.

—————————————————————————————————————

Äldre information.
Vi har sedan 2013 upphört med självplockning på Oberga gård. Detta gäller både jordgubbar och hallon.

Kundunderlaget var för litet, vilket ledde till för stora personalkostnader. Och i förlängningen dålig bärkvalitet eftersom fälten inte plockades i tid. Bären skall plockas var tredje dag, annars är de övermogna. Vi kunde helt enkelt inte hålla fälten i gott skick till helgerna då de flesta självplockarna dök upp. Veckorna gapade ofta tomma på självplockare, men fullt av övermogna bär.

Så vi tog beslutet att göra fält av parkeringen och att plocka allt vi odlar och sälja det i butiksentréer och på torg samt leverera till de butiker som önskar våra bär.