Kontakta oss

Translate

Odlarnas tips

Här publicerar vi bilder och länkar med våra egna favoriter i köket som lite inspiration

Nytänkande

  • Hallonpannacottapaj
  • Jordgubbar med basilika, mozarella, balsamicosås och flingsalt
  • Hallonsmoothie
  • Yougurtglass med hallon och blåbär. Mixa frusna bär med yougurt och eventuellt lite mjölk eller grädde för att få rätt konsistens.
  • Använd jordgubbar istället för tomat. Funkar i alla rätter vi hittills provat, från sallad till köttfärssås. Möjligen inte lika bra på grillen…

Klassiker

  • Sylt. Vårt favoritrecept? Det som står på syltsockerpaketet!
    Värm burkar och lock i ugnen så att det är helt rena. Fyll medan både sylt och burk är varm. Ställ dem upp-och-ner för att svalna, så blir burken helt lufttät… Vid renovering 2014 hittade burkar i matkällarna från 2009 som var helt ok.
  • Kräm: Jordgubbar, gärna i blandning med blåbär eller rabarber.
  • Kladdkaka med hallon

Odlarnas tips

  • Vårt främsta tips är att äta bären rumstempererade. Då släpps smakerna fram bäst. Ut med dem i rumstemperatur i god tid innan servering, det tar ca 3-4 timmar innan de har rätt temperatur. Men ta bara fram förväntad mängd att äta, bären håller bäst i kylen.
  • Förvara dem i kylen i sina askar, försök undvika att ta i dem före det är dags att äta. Våra mänskliga fingrar är största orsaken till att bär tappar i spänst och utseende. Ett enda litet hål i ytskiktet kan räcka för att släppa in dåligheter som vi har på våra fingrar.
    Jordgubbar: Den som plockat bäret av plantan har inte tagit i bäret utan i stjälken, man knipsar av en jordgubbe. Därför är det ca 1 cm stjälk kvar på gubben.
  • Vill ni skölja era bär så gör det så nära servering som möjligt och med flugan kvar på jordgubbarna. Då tränger inte vattnet in i gubben.
    Bären mår inte bra av vattenhanteringen, de skall ätas så snart de blivit snoppade och/eller sköljda.
  • Själva så sätter vi fram askarna på bordet och till jordgubbar har vi vars en vass kniv och skär av flugan vid bordet. Vi sköljer bara bären om det kommit jordstänk på dem, annars äter vi alltid osköljda Svenskt Sigill märkta bär.
  • Skulle det mot förmodan bli bär över, in i kylen med dem så håller de sig bäst. Kylan är bästa konservatorn för bären.

 

Bilderna är fria för publicering om källan ”Oberga Bärodling, www.oberga.se” anges.