Translate

Tack och hejdå

Då var vi nya oerfarna bärodlare. Nu 12 säsonger senare så är vi före detta bärodlare.

Det är med stor sorg och ledsamhet som vi meddelar att vår verksamhet Oberga Bärodling upphör och en snart 40-årig era är över. Med väldigt mycket mer erfarenhet, både av livet och som företagare så ser vi nu framåt och börjar en ny fas i våra liv.

Trots stora ansträngningar med att hitta en hållbar fortsättning, både i närområdet och på andra lokaliseringar, så har vi till slut tvingats dra slutsatsen att det inte går att gasa in i en återvändsgränd. För att kunna leva på bärodlandet så måste vi ha en viss volym och storlek på verksamheten. Vi har den hårda vägen fått erfara att vi inte kan skala ner som tanken var efter att vi våren 2019 fick 5 års uppskov med avflytt till senast 2024. Detta efter att markägaren sagt upp vårt arrende 2018. Vi kan inte långsamt dra av plåstret, detta är det enda mogna beslut vi kan ta utifrån de förutsättningar som nu finns. Allt eller inget, och det landade på inget.

Sedan senaste stora tunnelinvesteringarna 2016/2017 så har vi haft bär från maj till oktober och levererat våra bär till ett 50-tal butiker i norra Småland/södra Östergötland samt till grossist i Göteborg för vidare transport ut i landet. Vi har varit med i främsta ledet i Sverige när det gäller modern odlingsteknik. Vi har även haft kollektivavtal med både odlings och försäljningsverksamheten, alla led i kedjan har haft rätt lön och villkor. Vår nedläggning innebär att det inte längre kommer finnas några schyssta lokala bär i närområdet.

Vad händer nu?

Sista bären plockades i mitten av oktober, sedan har hösten och vintern ägnats åt att städa och sälja odlingsprylar och maskiner. Det är självfallet bittert och ledsamt att vår livsdröm och livsstil avslutas på detta vis utan att vi själv kan påverka utfallet. Men vi kan inte gräva ner oss och sluta leva, livet fortsätter om än på ett annat vis. Nästa sommar skall vi vara lediga! Det har aldrig tidigare hänt för Pontus som hjälpt till/arbetat med bärodlingen varje sommar sedan 1981.

Vi är båda ingenjörsutbildade och har utöver bärodlingen även Nettus, en IT-firma med inriktning på kvalificerad mjukvaruutveckling och kvalitetssäkring inom affärsstöd. Hittills under bärodlandet har vi mest gjort egen utveckling och byggt ett eget affärssystem som vi sedan vidareutvecklat genom åren. För att ha koll på 120 anställda varje år med allt vad det innebär så krävs det ordning och reda. Nu ändrar vi inriktning och hjälper istället andra som behöver hjälp, främst med gräva i gamla system och reda ut surdegar.

Vi kommer att sakna vår trogna kundkrets, vår mångfald av gårdsarbetare, alla härliga människor man möter och att vara en ungdomsarbetsgivare. Det är en sak vi värnat om och varit stolta över. Vi har sett denna ålderskategori som en tillgång och att vi tillför något gott i deras kommande vuxenliv. Varje år har vi haft 50-70 ungdomar sysselsatta inom försäljningen och logistiken. Vi är en av de större ungdomsarbetsgivarna i länet, det finns tyvärr inte många sommarjobb där det är jobb på riktigt hos en arbetsgivare för de som är 16-17 år. Vi har varit deras första steg in i arbetslivet och det har varit underbart och se hur dessa ungdomar växer som människor när de får ansvar och förtroende. Det bär vi med oss med stolthet.

Nu går vi från att vara omgivna av mycket människor till att bara vara vi två. Så som det en gång startade.
Det är en otroligt stor omställning för oss efter alla arbets och personalintensiva år.

Vi vill tacka er alla för denna tiden, ingen nämnd och ingen glömd.
En stor avståndssäkrad julkram ger vi er alla, och vi önskar er en riktigt God Jul & Gott Nytt År!

/ Pontus & Pernilla

Comments are closed.