Kontakta oss

Translate

Skärpning, nu räcker det!

I media står det nästan dagligen om utländska säsongsarbetare och svårigheten att få hit dem till lantbruket. Läser man i kommentarsfält på både hemsidor och sociala media blir man riktigt mörkrädd. Senast i veckan var det en artikel från SVT Nyheter där det var 6-700 kommentarer på Facebook. Många säger sig ha sommarjobbat som ung med att plocka bär, det är bara att ta in alla sommarlediga ungdomar så är det hela löst. Men vet ni vad, branschen är sedan många år förändrad. Det är i huvudsak inte de små odlingarna som överlevt, det är de medelstora och större. Det är de som satsat, investerat och ställt om till moderna odlingssätt. Som är riktiga företag som skall ha in en viss beställd volym varje dag för att överleva. Då pratar vi tusentals och åter tusentals askar av högsta kvalitet varje dag.

Vad tror gemene man att en bärodlare är för en vidrig utnyttjande människa?! På riktigt?! Usch så ledsen man blir. Uppgiven inför folks synsätt på oss. Det är en skrämmande människosyn som presenteras av rätt många människor och man tror sig veta hur det är att jobba i fält och hur utnyttjad den utländska billiga arbetskraften blir. Att den billiga utländska arbetskraften väljs framför dyr inhemsk personal. Skärpning!

Att arbeta här hos oss är ett riktigt jobb. Man får både anställningskontrakt och arbetsintyg. Vi behöver ingen ”hjälp” som många tycks tro. Det är ungefär lika dumt som om en transportarbetare skulle ”hjälpa” till på en frisörsalong och klippa. Och att straffkommendera ut arbetslösa eller de sk bidragstagarna, hur tänkte ni där? Vi inom bärodlingen behöver erfarna arbetare som verkligen vill vara här och jobba och som kan stå för den kvalitet vi som företag står för. Vi måste kunna få betalt för de plockade bären, annars är vi illa ute. Betalt får man för kvalitet. Då måste det vara erfarna proffs som vet hur man behandlar de ömtåliga bären och som samtidigt rensar i fält. Och som har hög arbetsmoral och kommer till jobbet i ur och skur. Många av våra anställda har varit här 3-7 år eller mer och innan dess har man varit hos andra odlare. Vår ålderman har över 20 år som säsongsarbetare. Om det vore så illa som många tror så skulle man nog inte komma tillbaks.

Man kan inte ställa om en kommersiell odling till att helt vara självplockningsodling, det verkar en hel del tycka vara lösningen. ”Det är bara att ha självplock”. Då skulle det mesta av bären ruttna bort eftersom de inte hinner bli avplockade i tid.
Ett litet räkneexempel: Vår absolut bästa självplockningsdag kom det 155 betalande kunder som tillsammans plockade av 830 kg. Ett normalt plock för oss då plockas det 3-5 ton beroende på vilket fält vi är på för dagen. Det skulle alltså behöva komma 560 betalande kunder för att få av 3 ton och runt 930 st för att få av 5 ton. Varje dag. Inte rimligt som ni förstår.

Vår odling är planerad över flera år för att passa den försäljningsvolym vi har, det är inget man kan ändra särskilt snabbt. Och den kräver ett visst antal erfarna gårdsarbetare som arbetar fullsäsong mars-november och ett visst antal erfarna plockare som arbetar maj till oktober. Vi kan inte bromsa fälten särskilt mycket, det är naturen som bestämmer. Fälten måste plockas med ett visst intervall annars är fältet snart förlorat, bären blir övermogna och mögel sprider sig i fältet. Vi har hittills i år investerat runt en miljon, liksom varje vår när allt skall dras igång, utan att få in en krona. Det är så vår bransch är. Det och kommande nödvändiga kostnader måste hämtas hem. För det är så vår bransch funkar.

Lönekostnaderna är ungefär hälften av våra kostnader, precis som hos vilket annat företag som helst. Då förväntas en motprestation, man skall plocka bra bär i en viss takt för att göra skäl för sin lön. Rättigheter och skyldigheter. Och man skall rensa bort de dåliga bären från plantorna så att framtida bär blir utan skador. Ingen inhuman takt, utan den takt som de flesta proffsplockare har år efter år. Man har en minimilön för en viss bestämd mängd, det varierar utifrån tid på säsong och askstorlek. Plockar man sen utöver den bestämda mängden så får man ackordslön. De flesta proffsplockare är över minimum. Och de flesta råkar vara motiverade utländska arbetare. Och alla har avtalsenlig lön och rätt villkor.

Varje år vi tar in oerfarna unga vuxna, vi tror på människan och ger de flesta en chans att visa vad de går för. Det brukar sluta med att de har kommit upp i hälften av en van plockares volym och de har samma baslön. Första pigga timmen, sen skall man plocka vidare. Dvs det kostar betydligt mer. Vem betalar det? Jo vi. De kommer i bästa fall hit dag 2, om det inte regnar, och försöker igen men uteblir oftast sedan från jobbet. Man skriver ett sms eller ett mail där man avslutar sitt kontrakt med omgående verkan trots avtalad uppsägningstid i kontraktet. Man orkar inte jobba vidare. Då har vi anställt och räknat med denna personal och sagt nej till andra. Vi har i nuläget runt 700 ansökningar till årets jobb på gården vi arrenderar, betydligt mer än ett vanligt år. Av dessa är ca 5% anställningsbara utifrån vår erfarenhet. Men inga erfarna proffs. Det innebär ökade lönekostnader, ökade ledtider och med största sannolikhet också avsevärt ökat pris till konsument för att vi ens skall nå ett nollresultat i företaget.

Det är väldigt märkligt att de som skriker mot oss att vi utnyttjar arbetskraften, det är dessa människor som fortfarande verkar tro att en ask svenska jordgubbar kostar 80-talspriset 20 kronor inkl moms och skriker andra otrevligheter om ocker o dyl när priset är det dubbla eller högre. Dubbelmoral. Att sälja under odlingspriset, det går ju inte. Det borde vem som helst förstå. Hur skall den utnyttjade personalens avtalsenliga löner och villkor betalas då tänker ni?! Men men, bara ni får köpa billiga bär så är allt lugnt. Eller? Dubbelmoral återigen.

Börja med att kolla upp det företag du köper bär av, är det deras egenodlade bär? Står de för de schyssta villkor och rätt löner du vill ha hos de som plockat bären i asken du skall äta? Gå annars vidare till nästa, och nästa. Tillslut hittar du rätt, för det finns många schyssta bärodlare runt om i landet. För det är väl schyssta bär som man vill ha med tanke på hur man uttrycker sig mot de många oseriösa bärodlarna man vet finns? Eller skall vi ta ett snack om dubbelmoral igen? Försäljningsbranschen, dvs de som köper in bär och säljer till låga priser tar vi inte ens upp här, det krävs en helt egen artikel. Även inom vår logistik och försäljning har vi kollektivavtal.

Vi kan inte anställa minderåriga ungdomar till plock, de får inte enligt Arbetsmiljöverkets regler för minderåriga arbeta de tider vi jobbar. Och man kan av många skäl inte komma till jobbet 2-3 timmar senare än alla andra. Det funkar helt enkelt inte. Bären förväntas av konsument vara färska och måste således börja plockas när solen går upp för att snabbt hamna i butik. Många har dessutom rent praktiskt svårt att ta sig hit eftersom arbetet bedrivs på landsbygden dit det inte går en buss som är framme vid soluppgången på sommaren.

Förståsigpåare säger att anledningen till att ha utländsk arbetskraft är för att de är så mycket billigare, det kunde inte vara mer fel. Som medlemmar i Gröna arbetsgivare så har vi kollektivavtal med Kommunal som reglerar lön och villkor för alla våra anställda. Dvs alla har avtalsenlig lön och samma villkor. Oavsett nationalitet. Och av alla förväntas det en motprestation. Rättigheter och skyldigheter hör ihop. Vilken arbetsgivare ger bort pengar? Vi bryr oss inte om hur personen ser ut eller vilket språk denne pratar. Vi ser en anställd och en som kan arbeta enligt vår policy och som kan stå för vår kvalitet.

De enda som egentligen blir utnyttjade är vi som driver detta. Vi är måna om våra anställda och deras rättigheter, men tar precis som de flesta egenföretagare inte med oss själva i den beräkningen. Man jobbar när det behövs helt enkelt. Kolla upp våra siffror, det är inga lysande siffror. Vi jobbar i motvind med rätt dålig lönsamhet. Det är fortfarande efter 12 år ett lyckorus varje gång vi kan ta ut lön. Vi 2 ägare jobbar under säsong runt 18 timmar om dagen, 7 dagar i veckan. Över 120 timmar, dvs mer än 3 gånger en heltidstjänst. Varför? För det är kul, inspirerande och vi lägger fritt upp vårt arbete som egna företagare. Men både ork och tålamod börjar faktiskt tryta, inte pga arbetstiderna utan pga gemene mans syn på vår bransch. Att konstant behöva försvara sig. Att konstant bli misstrodd. Skärpning!

4 kommentarer tillSkärpning, nu räcker det!

 • Am larsson

  Tack för informationen. De flesta tror nog att utländska bärplockare blir utnyttjade, dålig lön mm. De är proffs, kan sitt jobb. Jämför inte med när du som självplockare plockar 10 liter till saft och sylt.
  Vi måsta alla hjälpas åt i dessa svåra tider, vara positiva.

 • Emma

  Vi känner igen det här väl, tyvärr!

  Många förstår inte hur komplicerat det är att anställa tonåringar. Vi har en mindre odling och har därför möjlighet att ge de ungdomar som hör av sig en chans. De flesta ungdomar brukar precis som ni beskriver utebli efter någon dag. Trots att vi lägger mycket tid på att berätta om arbetet i förväg. Kvar står vi med arbete som vi själva får göra istället för att sova, unna oss att träffa vänner eller åka till stranden med familjen.

  Till det kommer de högar av administration för personer som utför väldigt lite arbete.
  Det skrivs mycket beskyllningar om svartarbete i nyhetskommentarerna, vilket är intressant. Det förekommer inte alltför sällan att ungdomar som hoppar av vill ha femhundra kronor i handen, svart. Trots att vi i förväg förklarat att vi kör vitt och gör löneutbetalningar till bankkonton. Undrar vad de ungdomarna fått sina värderingar ifrån?

  Vi kommer att fortsätta att ge ungdomar som hör av sig en chans. Föräldrarna behöver dock förmedla en helt annan inställning till hur man sköter ett arbete än vad de bevisligen gör idag, för att det ska vara möjligt att anställa ungdomar.

  Däremot tror jag mycket på att anställa arbetslös hotell- och restaurangpersonal om man behöver folk just nu. Att förvänta sig att de kan komma och skörda är dock en vansklig strategi eftersom besöksnäringen troligen öppnar igen till sommaren.

 • Såsom småföretagare hela livet känner jag väl till Era problem. Tyvärr är inte massmedia, tidningar, radio o TV intresserade av att ge en helhetsbild med rättvisande fakta. Expressen hade för ett par dagar sedan ett helsidesuppslag där man berättade hur mkt de mest framgångsrika ICA-handlarna i Sverige tjänade, vilka bilar de hade etc. Hundratusentals småföretagare har gått i personlig borgen för sina företag, de sliter sju dagar i veckan med dålig lönsamhet. Men där blir det inga helsidesuppslag från journalister med åsikter långt ut på vänsterkanten. Objektiv journalistik har för länge sedan fått ge vika för sensationsskriverier som säljer bra med lösnummer.

 • Jan Eriksson

  Att vara lantbrukare har av myndigheter setts som det var under torpartiden med fattiga daglönare och barnarbetare. Det är helt annorlunda nu med ansvarsfulla företagare som har engagemang och vilja att göra rätt för sig.