Kontakta oss

Translate

Ingen ovanlig vår hos oss

Vi såg nu på morgonen att TT igår tryckt ut en artikel som vår lokaltidning sugit upp och även länkat till på sin Facebooksida. Vi känner att vi lokalt vill bemöta den artikeln eftersom den inte riktigt gäller oss på Oberga.

För oss är det en helt normal vår, vi är vana vid tidig blomning sedan vi köpte våra första tunnlar 2010. Andra omgången köptes 2016/17. Vi har nu ca 5 hektar tunnel där 4 hektar, just nu 32 tunnlar, används till vårproduktionen och ger tidiga bär. Lite ovanligt är att vintern helt uteblev även här på småländska höglandet. Naturen vaknade därmed tidigt i år i och med att marktemperaturen inte var så låg som en normal vinter.

Maj är alltid vår mest intensiva period, det vaktas och det passas. Väderprognoser vänds och vrids och vi försöker live i naturen läsa moln, vindar och temperaturer.

Frusen (död) blomma

Våra 32 tidiga tunnlar, dvs 64 dörrar skall stängas och sen öppnas morgonen efter vid varje frostrisk. Ibland skall även fiberduk läggas på inne i tunnlarna, för de skyddar bara ner till en viss temperatur. Beslut tas så sent som möjligt eftersom att vi inte vill driva på under de soliga varma timmarna. Skall vi bara stänga dörrar? Skall vi även täcka i tunnlarna, eller skall vi ut och täcka alla hektar med fiberduk? Eller klarar vi oss?

Det är dels en stor kostnad när det skall täckas på och av, det tar många timmar för många personer. Dels så är det en risk att dra fiberduk över blommande plantor. Blomstänglar knäcks lätt, och är duken dessutom blöt och tung så är det ännu värre. Ännu en faktor är att det måste öppnas dagen efter så att pollinerande insekter kommer till blommorna och för att inte driva på fälten eller riskera mögelskador. Har vi riktig otur måste vi stänga samma kväll igen. Men måste vi så måste vi. Det är liksom inget att be för. Väder har vi, och det måste vi som odlare anpassa oss efter.

Faktum kvarstår att en frusen jordgubbsblomma inte blir till något bär. Det är den uppsvullna blombottnen som blir till de goda saftiga röda gubbarna. Därför måste vi skydda oss mot frosten. Vi har tidigare skrivit om det tex HÄR.

Lite ovanligt är allt hagel som fallit denna vår, inget vi hittills sett skador av eftersom vi då haft fiberduk på. Men nattens oväder kan ha ställt till det för oss. Men det fanns inget att göra, väder har vi. Ovädret till trots så plockar vi årets första provplock av Obergagubbar just idag. Allt hagel skall bara smälta först så att vi kan få upp dörrarna, det låg sådana drivor att tyngden gjorde att vi inte fick upp dörrarna.

Comments are closed.