Kontakta oss

Translate

Rårörd jordgubbssaft och jordgubbssylt

Vi har efter flera års smaktestande fastnat för rårörd jordgubbssaft, där man sen gör sylt på bärmoset som blir kvar. Dvs man slänger inget alls! Barnen har fått rösta och de ber alltid om ”mammas specialsaft” och ”mammas sylt” numera 🙂

Vi använder oss av 10 liters hinkar med lock och sval matkällare.
Detta receptet ger ca 8-10 liter färdig saft, beroende på vilken bärsort som används

  • 12 liter jordgubbar (1 back)
  • 6 liter kokt vatten
  • 3 påsar vinsyra á ca 50 g (kan uteslutas om man så önskar)
  • Socker, ca 1 kg till 3 liter avrunnen saft tycker vi blir lagom. Man kan ha både mer och mindre
  • Natriumbensoat, ca 2 kryddmått per liter avrunnen saft
  • Syltsocker till sylt, ½ kg syltsocker till 1 kg bärmassa

Vi skär bort flugan på bären och delar dem i bitar ner i hinkarna. Vi brukar köra med 2 hinkar och ta hälften av receptet i varje hink, det blir enklare att hantera sen när det skall lyftas och silas. Sen mosar vi dem lite lätt med potatisstöten så att skinnet löses upp och man kommer åt den göttiga saften inne i gubben.

Sen så rör man ut vinsyran i det kokta vattnet och häller över bären och rör om. Sen på med locket och så får det stå svalt eller kallt i ca 1 dygn.

När man känner att det dragits ur och det är dags att sila så gör man det, men låt det självrinna. Rör inte runt i bärmassan utan låt det ta sin tid, bärmassan skall bli sylt senare 🙂

När allt är avrunnet så slänger vi bärmassan i en gryta och tar hand om den senare.

Nu är det dags att mäta saften för att beräkna sockret och röra ut det i saften. Smaka av och ”krydda upp” till önskad smak. Sen i med natriumbensoat utlöst i lite kokt vatten som konservering.

Vi brukar göra rent våra saftflaskor på drygt 100 grader i ugnen innan användning, så är det bara att tratta upp och in mörkt och svalt i väntan på att saftsuget sätter in. Vi har haft lång hållbarhet på saften, 10 månader är det längsta vi testat. Dock räcker den sällan så länge eftersom den är populär 😛

Nu skall du göra sylt på bärmassan du har i grytan! Till det behövs bara syltsocker. ½ kg syltsocker till 1 kg bärmassa. Koka enligt angiven tid  på paketet. Skumma och häll upp på rengjorda burkar, även dessa låter vi gå i ugnen på lite över 100 grader. Stäng igen och in med dem svalt och mörkt. Vi brukar ställa burkarna upp och ner, dels för att pressa ut ev luft och så att ingen luft skall tränga in vid locket. Har aldrig haft mögel på sylt 🙂

Comments are closed.