Kontakta oss

Translate

Nu ryter vi till!

Det är inte ofta det händer, men nu skall vi faktiskt gnälla. Och vara irriterade. Rent ut sagt arga.

Vi omvärldsbevakar en hel del och håller koll på andra bärodlare, våra kollegor. Och även på de som handlar med bär. Vi vill ha koll och vara med i vad som händer och veta hur bärodlandet och bärsäljandet ligger till i landet.

I en annons hos en försäljare som sökte personal var kommentarerna i kommentarsfältet (kommentar: inte från annonsörens sida) riktigt usla, en hemsk ton där det i stort sett gick ut på att förenkla jobbet som bärförsäljare. Man ansåg från flera håll att det bara var att ”sitta på arslet och få betalt”. Då vaknar våra försäljarhjärtan till.

Nej! Så är det inte, att som vuxen säga såna saker om många ungdomars första jobb är beklämmande. Hos oss är vi så stolta att vi nästan spricker över att vara en stor ungdomsarbetsgivare. Att man väljer att ha sitt första jobb just hos oss. Det gör oss både glada och tacksamma. Och vi försöker finnas där för våra ungdomar och på våra träffar försöker vi förmedla hur viktiga dessa ungdomar är för oss. De är vårt ansikte utåt och de är många gånger den enda kunden kommer i kontakt med.

Vi har runt 60 ungdomar i försäljningsorganisationen varje år, tidigare när vi hade fler ställen var det upp emot 85 ungdomar om året. De flesta återkommer. Och gör de inte det så använder de oss som referens till nästa jobb. Och ni skall veta att det ringer och mailar arbetsgivare till oss varje vecka om referenser, så försäljarjobbet hos oss spelar faktiskt roll och har en viktig roll i ungdomarnas fortsatta arbetsliv.

Så här skriver vi i vår annons (som flera andra bärförsäljare fått låna eller kopierat):
”Som bärförsäljare hos oss jobbar man självständigt med ansvar för försäljning och kassa. I ansvaret för kassa ingår registrering av artiklar, betalning med såväl kort som kontanter och att ta ut kassarapporter. Med ständig kundkontakt är man företagets ansikte utåt och får självständigt hantera eventuella klagomål och andra problem. Utöver det direkta försäljningsarbetet så ingår uppgifter såsom kvalitetskontroll och inrapportering av aktuellt lagersaldo.

Personlig lämplighet, trevlig och glad samt vänligt kundbemötande är egenskaper vi söker hos våra försäljare. Internutbildning sker bredvid van försäljare. Tekniskt intresse är en fördel då tidsrapportering sker digitalt samt så hanterar man kassaterminal och kortläsare på sina arbetspass. Det är ett flexibelt arbete med mycket eget ansvar”.

Det är ett enkelt jobb till den grad att man inte behöver utbildning, men det är inget enkelt jobb att vara säljande när man är 16 år. Ungdomarna skall inte bara ta betalt, de övar upp sig på att våga prata med okända och på att bemöta kunder. Och de växer som människor. De skall lära sig att hålla ordning och reda, att organisera och att ta ansvar.

Ett eget jobb där man tjänar egna pengar. Ansvar över sig själv och sin egen ekonomi ger dessa unga en skjuts in i vuxenlivet. Vi är stolta ungdomsarbetsgivare, och vi vet att våra ungdomar är det med eftersom vi får tackbrev, mail och sms.

Nog rutet, nu återgår vi till att läsa alla fantastiska ansökningar vi hittills fått 🙂

Comments are closed.