Kontakta oss

Translate

En otrygg vardag

Vi delar ofta med oss av vår vardag och verksamhet. Och möts ofta av tummen upp och glada tillrop. En annan vardag är att vi för tillfället lever oerhört otryggt. Vi och våra barn på 7 och 9 år lever under hot och utpressning. Självklart är Polisen inkopplad.

Vi utpressas på pengar av fd anställda och närboende som kräver att ta del av våra svarta pengar. Svarta pengar som inte finns.

Man har under en tid framfört flertalet hot och krav. Och har nu slagit läger utanför vår bostad och beväpnat sig med 25 cms stenar och bevakar oss och fortsätter framföra hot.

Detta är helt oacceptabelt. Vi förhandlar inte med utpressare. Vi och våra barn skall kunna känna sig trygga i sin egen bostad.

”Good morning,

We just left from your home because we didn’t find you there. You did not respect us and the situation we face. For us that means that you are not interested to negotiate with us. We have planned to share to villagers of Gripenberg and Tranås the text you see below. Also we are going to have contact with journalists from local papers of Tranås. All these things are going to begin at 14:00. We give you some hours to give us our money. It’s not any kind of threat. We just inform you about our next moves. And these are not all of the moves we can make.”

Tillägg:

Eftersom det nu cirkulerar ett av de brev som sänts till oss på nätet så känner vi att vi behöver bemöta uppgifterna samt tillföra utelämnad fakta så att informationen presenteras rätt.

”Kära byborna i Gripenberg,

Anledningen till att du läser detta brev nu är att några av arbetarna i Oberga beslutat att dela med er de allvarliga arbetsfrågor som de dagligen står inför. Eftersom gården är i din by vi tänkt att du skulle vara intresserad av att veta vad som händer i Oberga, i verkligheten. det är Människor runt om världen, inkluderade oss, lämnade sina hem och familjer för att få en chans för ett bättre jobb. Ingen av oss kunde föreställa sig dessa arbetsvillkor. Just nu vill vi inte slösa din tid med detaljer om det. Vad vi vill är att säga att efter dessa två månader av hårt arbete, vi, två arbetstagare som kommer från Grekland, bad om alla våra rättsliga arbets betalning. Saken är den att Pontus  och Pernilla aldrig trodde att vissa människor utom att vara arbetare, är människor också. Människor som insåg att våra arbetsgivare aldrig såg oss något mer än att arbeta händer utan rättigheter. Våra hus som tillhandahålls av dem kan också godkänna detta. Överbefolkade hus utan tvättmaskin och ibland inte ens vatten. I hus som vi måste tvätta våra kläder med händerna och ha ett bad med kallt vatten eller inget vatten alls. Behovet av dessa pengar höll oss här med tålamod och mod.  Det som skiljer oss från många andra arbetstagare är att vi vill göra anspråk på vår semester ersättning vi förtjänar. plötsligt, det finns ingen kunskap om denna lag till alla bärplockare. Våra arbetsgivares lögner lyckas lura många av dem att det inte finns någon lag som säger något om det, och inte bara. Även våra arbetstider, betalning och även om de skatter vi måste betala. Vad vi begär av dem är vår lagliga betalning så att vi kan återvända till våra länder. Din läsning av denna text innebär att vi inte fick våra pengar ännu. Det vi ber er om är er solidaritet. Från och med nu lever vi i tält mitt emot Pernila och Pontus  hus. Om du skulle vilja komma i kontakt med oss, vet du var du hittar oss nu. Din ankomst till oss skulle betyda mycket. Tack för din tid. Vänliga hälsningar”

För det första så är Sverige ett land där skattemoralen är hög. Man betalar skatt och gör rätt för sig. Gästarbetare ansöker om samordningsnummer hos Skatteverket och kan även ansöka om sk SINK där skattesatsen beslutas till 25%. Detta samordningsnummer (att jämföra med våra personnummer) krävs för att lönen skall kunna registreras och utbetalas. I detta fallet har man inte ansökt och då har vi som arbetsgivare gått in och gjort det så att vi kan göra rätt för oss. Innan Skatteverkets beslut anlänt kan ingen lön registreras. Handläggningstiden är lång, ansökningar insända i april är ännu obesvarade. I väntan på detta har man bett om pengar att leva för och har så fått, som ett förskott på sin lön. När beslutet kommer så görs en slutlön och intjänade pengar minus förskott och skatt utbetalas till bankkonto. Inget konstigt alls.

Vi har inte ljugit om något, enbart bevarat frågor som uppstått längs vägen om hur det fungerar i Sverige. Man lyder under samma regler och bestämmelser som oss svenska arbetare.

Gällande boende så har man valt att bo kvar i ett hus med en vattenskada trots att man varit erbjuden annat boende där det finns kommunalt vatten. Ägaren till gården håller på att åtgärda skadan. De boenden som finns är besiktade och godkända av vårt kontrollorgan. Oförutsedda händelser som vattenskador är självklart inget man planerar för. Vi har dock försökt lösa det på bästa sätt och i dialog med de boende.

Ägaren till gården har också haft problem med vattentillgången en het sommar som denna. Trots det har boende på gården tex fyllt pool och då tar vattnet såklart slut.

Vi tänker inte gå med på några utpressningskrav. Och att dessutom smutskastas av grannar för att vi inte gör det känns orimligt. Varken från de fd anställda som kräver svart betalning, eller från de närboende som kräver detsamma för att hålla käften om de svarta pengarna vi hotas betala ut. Som inte finns. Men detta glömmer man såklart skriva i sitt brev som nu sprids utan någon som helst källkritik.

Att hota och utpressa känns tydligen enklare än att finnas i några register. Så vem gör egentligen rätt för sig?

Med detta sagt så ber vi om lite andrum. Vi behöver ta hand om våra barn som helt oskyldiga hamnat mitt i allt detta. De har ont i magen, gråter och har näsblod av all oro de tvingas utstå. Att någon sitter utanför deras hem beväpnade med stora stenar. Hur tror ni det känns för ett barn?

Enligt någon som kontaktat oss så är det vårt eget fel. Det finns onekligen en del att fundera på om det är värt det. Vi jobbar och sliter, det enda vi blir rika på är arbetstimmar. Avundsjuka och missundsamhet verkar det finnas gott om i vår närhet. Och en tro om att det är en oärlig verksamhet.

Comments are closed.