Kontakta oss

Translate

Årets plantor

Vi har sedan ett tag lagt beställningarna på årets plantor. Lite tveksamheter råder fortfarande ifall man lyckas få fram en av sorterna i det antal som är beställt. Men det löser sig alltid, vi har bra leverantörer som vi har gott samarbete med.

Drygt 4 hektar skall planteras med jordgubbar och 0,5 hektar skall få sällskap av hallon detta året. Tunnlarna skall efter den tidiga skördens slut flyttas till andra fält.
Det är första gången vi flyttar dem, så det är ett spännande arbete som kräver sin styrka i både manskraft och personalantal.

Vi kommer köra vidare på Honeoye för 60 dagars produktion i år och tidig produktion nästa år, vi kommer sätta mer Malwina för sen produktion och så kommer vi åter göra ett försök att satsa på Sonata som medeltidig sort. Kan andra lyckas med den, så kan banne mig vi också! Denna gång satsar vi på den som en väntebäddsplanta, en större planttyp än de frigoplantor vi normalt kör med.

Vi kommer även köra en liten provodling på 20 000 plantor med Honeoye väntebäddsplantor bredvid frigoplantorna Honeoye för att se hur de skiljer sig åt och om det är något vi skall satsa på framöver.

Årets största nyhet hos oss är Salsa. En medelsen sort som flera andra odlare rekommenderar. Vi funderade på den redan ifjol, men valde då de engelska sorterna som detta året skall visa vad de kan i full produktion. Planteringsårets skörd är en ren bonus som inte man kan dra allt för mycket slutsatser av.

Detta året kommer fjolårets nya sorter att få visa vad de kan, det gäller Elegance, Rumba, Lucy och Fenella. Vi såg vissa tendenser redan ifjol som vi nu skall se om det stämmer och var korrekt observerade. Smak, timing, skörd, skador/sjukdomar osv skall utvärderas, så får vi se om de passerade våra tester och håller för våra högt satta kvalitetskrav.

Hallonen som skall planteras är av sorten Glen Ample, samma sort som vi redan odlar och som vi är nöjda med.

Visst låter det som ett spännande år! Vi är rejält sugna på våren nu så att vi kan komma igång med bärsäsongen 2012 på riktigt.

Salsa

Salsa

Bild tagen från www.kraege.de

Comments are closed.