Kontakta oss

Translate

Odlarnas tips

  • Vårt främsta tips är att äta bären rumstempererade. Då släpps smakerna fram bäst. Ut med dem i rumstemperatur i god tid innan servering, det tar ca 3-4 timmar innan de har rätt temperatur. Men ta bara fram förväntad mängd att äta, bären håller bäst i kylen.
  • Förvara dem i kylen i sina askar, försök undvika att ta i dem före det är dags att äta. Våra mänskliga fingrar är största orsaken till att bär tappar i spänst och utseende. Ett enda litet hål i ytskiktet kan räcka för att släppa in dåligheter som vi har på våra fingrar. Den som plockat bäret av plantan har inte tagit i bäret utan i stjälken, man knipsar av en jordgubbe. Därför är det stjälk kvar på gubben.
  • Vill ni skölja era bär så gör det så nära servering som möjligt och med flugan kvar på jordgubbarna. Då tränger inte vattnet in i gubben.
    Bären mår inte bra av vattenhanteringen, de skall ätas så snart de blivit snoppade och/eller sköljda.
  • Själva så sätter vi fram askarna på bordet och till jordgubbar har vi vars en vass kniv och skär av flugan vid bordet. Vi sköljer bara bären om det kommit jordstänk på dem, annars äter vi alltid osköljda bär.
  • Skulle det mot förmodan bli bär över, in i kylen med dem så håller de sig bäst. Kylan är bästa konservatorn för bären.

Mer tips hittar ni HÄR

Jordgubbstokiga

Ja det verkar ni vara i sommarsolen, fick just samtal från både Gripenbergs och Tranås Ica om att påfyllning behövs.

Så vi går ut efter lunch och plockar mer. Leverans under eftermiddagen efter kylning och packning.

Obergagubbar

Obergagubbar

Premiär i Tranås och Boxholm

Nu har vi vägt, lockat och etiketterat.
Lastbilen är lastad och klar för avfärd, dagens plock säljs hos:

– Ica Nära i Gripenberg
– Preem i Tranås
– Ica Kvantum i Tranås
– Ica Nära i Boxholm

I eftermiddag kör vi mot Tranås!

Här står delar av dagens plock på nerkylning, under eftermiddagen levererar vi in till Tranås 🙂
Vi återkommer med var de kommer finnas att köpa.

Plockning pågår

Som bilden visar så plockar vi just nu.

Blir det tillräcklig volym så åker vi till Tranås med en del av plocket.
Så håll tummarna 🙂

Önskemål

Idag äts de med gräddmjölk efter äldste sonens önskemål 😀

Tillsatta tjänster

Nu är alla tjänster inom försäljningen tillsatta, drygt 40 glada ungdomar har vi anställt.

Vi tackar för alla fina ansökningar vi fått in!

Med smak av sommar

🍓🌞🍓🌞🍓🌞 Med smak av sommar 🍓🌞🍓🌞🍓🌞

Nu kör vi!

48 askar blev det på premiärplocket, dessa är nu kylda och leveransklara så nu (kl.11.30) kör vi!

Skyltarna hos Lasse & Alice på Ica Nära i Gripenberg är uppe, vi hoppas de åker ner först i höst 🙂

 

PREMIÄR IDAG!

Provplocket gav så pass mycket att vi redan idag levererar jordgubbar till försäljning. Ica Nära Gripenberg är som traditionen säger alltid vårt första ställe.

Bären är nu (kl.9) på nerkylning i nån timme, och skall sen lockas och etiketteras.

Vi skriver här när vi kör ner till Alice & Lasse 🙂

Årets första tallrik

Här är den, årets första tallrik Obergagubbar med gräddmjölk.

Jordgubbsjakt

Vi gav oss ut på jordgubbsjakt på lördagskvällen när solens strålar var svalare.

Jaktlyckan blev god. Imorgon gör vi ett första provplock, vi återkommer med resultatet. 

Dagens tidning

Dagens Tranås tidning. Både framsida och helsida inne i tidningen 🙂

Hamnfestivalen i Tranås

Vid lunchtid parkerade vi traktorn och bäddläggningen för några timmar och drog till Hamnfestivalen i Tranås! Strålande väder och sommarkänsla i luften.

Vi lyckades även komma med ångbåten Boxholm II för en tur på sjön Sommen. Jobba kan vi göra ikväll när det är svalare 🙂

En sån härlig eftermiddag på Sommen vi fick!

Tagen på bar gärning!

När vi nu slog på datorn hemma och kollade våra inlägg och foto tagna i fält ser vi att vi fångat en Öronvivellarv mitt i prick.
Man kan säga att hen är påkommen och tagen på bar gärning! Hen blev omgående avskedad 😉

Artikel i Tranås tidning

Filmen från besöket:

Här kan ni läsa reportaget från gårdagens besök  (tryck på texten)

Värmebölja

Vi har tillgång till väldigt bra analyser gällande vädret, vi köper flertalet tjänster av SMHI och kan på så vis ligga väl med i odlingen och blir inte tagna på sängen.
Sen är väder skiftande, men 48 hrs prognoserna har stämt till i stort sett 100% under hela våren.

Med vetskap om hettan som väntade så gick vi ut tidigare i veckan och drog upp sidorna på de 28 markodlingstunnlarna vi har. Många meter sida att hasa upp och spänna fast… Då blir det drag genom dem och man har i stort sett enbart kvar taket som väderskydd. För regn och hagel kan förstöra mycket, det mosar bären.

Tunnlarna dämpar även den direkta solstrålningen och sprider ljuset inne i tunnlarna. Under högsommaren är det faktiskt svalare inne i tunnlarna än utanför, givet att dörrar och sidor då är uppdragna. För varma tunnlar å andra sidan kokar både bär och planta.

Med dessa tunnlar har vi fått en jämnare och säkrare kvalitet. Men de måste skötas och ventileras redan från tidig vår.

Del 2 av årets experiment

Vi testar även en annan sort i ränna, nämligen Charlotte som vi även har i bordssystemet. Det är också en remonterande sort som blommar och blommar. Av denna har vi bara satt 5 rader.

Experimentet här är att vi odlar vissa av dessa i tråg och kommer även övervintra dessa för att se hur det ser ut till våren.

Årets experiment

Så här ser vårt experiment för året ut. Murano är sorten, en remonterande sort. Det är fasta markbäddar med en ränna med torv som det planteras i. Då kan man till skillnad från de upphöjda borden komma igång tidigt på våren när man tar nytta av jordvärmen under rännan.

Tanken är att övervintra dessa. Experimentet är att se om det går, om vi har levande plantor till våren.

Bordssystemet

Så här ser det ut i Charlotte som odlas i torv i upphöjda bord.

Årets surdeg

Ja, vad kan vi säga. Detta är delar av midsommarbären. Skulle varit i alla fall.
Årets surdeg för oss, här har Öronvivlarna bott i vinter. (se tidigare inlägg för förklaring)

Mycket är vi bra på, men att återuppväcka de döda kan vi tyvärr inte.

Nyplantering

Detta fältet kommer bestå av Honeoye utanför tunnel och sen så kommer det planteras Maling Cantenary och Honeoye som kommer få tunnel över sig.

Om 2 månader plockar vi här.

 

Så här ser det ut i hallonen just nu

Vi odlar sorterna Glen Ample och Tulameen. Glen planterades först och där ser vi nu knoppar. Tulameen är lite mera trögstartad.

Torsdagspeppen

Dagens kontor, äntligen kom så värmen åter 👌

Det gäller att ta tillvara på alla små ögonblick av sommar

Jordgubbsglädje

Ren och skär glädje, jordgubbsglädje <3

(sonen har godkänt publicering)