Kontakta oss

Translate

Har du sökt sommarjobb som bärförsäljare hos oss?

Då är du inte ensam. Inkorgen är full med ansökningar till de 4 orter vi har försäljning på i år (Aneby, Eksjö, Nässjö och Tranås). Vi kommer gå genom ansökningarna ort för ort och systematiskt ta oss framåt. Det är anledningen till att vi har valt ortsspecifika mailadresser.

Vi hoppas kunna återkomma till er som sökt inom kort, det är mycket annat som händer på gården som också skall hinnas med. I slutet av april/början på maj siktar vi på att vara klara med anställningarna.

Sista ansökningsdag för sommarjobb!

TRANÅS ANEBY EKSJÖ NÄSSJÖ

Idag är sista dagen att söka sommarjobb hos oss!

Klicka här för att komma till de olika annonserna 🙂

Hallonplantering

Hallonplanteringen har börjat 👍 Här kan ni läsa lite mer om våra hallon. 

Ännu saknas de remonterande jordgubbsplantorna som vi skulle planterat i substrat under veckan, vi får hoppas de dyker upp snart… Vi var lovade leverans under vecka 15 och hade inringd extrapersonal i helgen för det. Väldigt synd och tråkigt att göra ungdomarna besvikna. 

#oberga #obergabärodling #obergagubbar #närodlat #svenskahallon #svenskabär

Vilken skottkärra?

Livet är fullt av tuffa beslut 😂

Hålfolie

Efter vårt förra inlägg där vi nämnde hålfolie så fick vi flera frågor om hur det ser ut och vad det har för effekt. Alltid lika kul med feedback från er, fortsätt så!

 Så här ser den ut (det översta lagret)

Hålfolie är en perforerad folie som påskyndar växtligheten. Den hjälper till att höja marktemperaturen och lagra värmen, värmebalansen blir jämn och balanserad. Hålfolien är genomskinlig och låter ljuset komma fram till plantan så att den inte sträcker sig efter ljuset som den lätt gör om man har dubbel fiberduk.

Vårjippo hos Ryssbyglass (utanför Nässjö)

På söndag den 15 april mellan kl.11-14 har fantastiska Hans och Eva på Ryssbyglass utanför Nässjö sitt vårjippo!
Våra bär används i flera av deras glassar.

Så här skriver de om jordgubbssorbeten:
Jordgubbar från Oberga Bärodling!
Vi använder en liter jordgubbar till varje liter sorbet, vilket framför allt märks i smaken.
Om ni undrar vad vi gör på lediga stunder under sommaren, så är svaret att vi rensar jordgubbar!

Så här lyder deras beskrivning av hallonsorbeten:
Hallon från Oberga Bärodling!
En fantastisk smak av sommar, och en riktigt färgsprakande sorbet.
Att vi använder extremt mycket hallon märks på alla sätt i denna sorbet.

Från deras sida:
Kom ut på landet för att möta våren med glass.
Ebbarps Norrgård säljer chark och har grillen i gång.
På plats finns även Bröderna Hyltbring med ägg, Lommaryds prästgård med ost och ostkakor, Stensholms trädgård med blommor och lokal honung från Broddarp.
Barkeryds scoutkår har lotteri.
Tipspromenad. 
Ängs sportklubb hjälper till vid parkeringen och säljer kaffe.
Välkomna!

Här ligger Ryssby

Pst…. kan ni inte ta er dit, så finns glassarna att köpa på Ica Kvantum i Nässjö

De öppna fälten

En torr och blåsig vår som denna så kan vi borsta även de fält som inte har tunnel för att få bort fjolårets bladmassa eftersom det ännu är torrt under fiberduken. Vi vill helst borsta för att göra livet lite lättare för plantan och för att minska infektionstrycket. Dessutom vill vi få fram den svarta drivande bäddfolien så att vårsolen och värmen kommer plantan till nytta.

På detta fältet åker fiberduken på igen efter borstning och vi lägger även på en hålfolie ovanpå så att vi kickstartar och får upp jordtemperaturen snabbare än om vi inte skulle gjort så här. Hålfolien ligger på 7-10 dagar, ligger den längre så ökar fukttryck och infektionsrisk.

Vilken respons!

Wow alltså, som ni reagerat på vårt inlägg igår om våra sommarjobbande ungdomar! Härligt och höra att ni tycker som oss, att vi vuxna har ett ansvar inför de unga att hjälpa dem och stå upp för dem så att de får en bra start i sitt yrkesliv. Vi kände att vi måste stå upp för denna yrkeskategori som tyvärr verkar vara nedklassad av många. Men inte av oss!

Och inte av våra sökande, tack å lov, eftersom vi får mängder av ansökningar. Vi får varje år 3-4 gånger så många ansökningar som vi behöver folk. I år är det dessutom många rekommendationer från vänner och syskon, vilket är extra kul eftersom det är tidigare anställda som ger dessa rekommendationerna.

Vi får inte förringa de enkla jobben, dvs de jobb där erfarenhet inte krävs. Det gäller i samhället i stort också, inte bara här hos oss. För jobbet i sig är inte enkelt. Om vi vuxna visar att ungdomarna är viktiga, att jobbet är på riktigt så hjälper vi dem att känna ett ansvar och tro på jobbet, tro på att deras insats är viktig. Det är en inställning, och då bygger vi för framtiden.

Bärförsäljare är ett tufft jobb där de allra flesta växer som människor och som ger bra erfarenhet om hur det är att passa tider, jobba enligt schema, att sköta sitt jobb och samarbeta med andra. Man tvingas prata och bemöta kunder, inget av detta kan en 16-åring från början utan vi måste hjälpa dem genom dessa enkla jobben. Det är ett riktigt jobb, tänk på det när ni möter våra fantastiska ungdomar.

Här är en kommentar från igår, från en fd anställd bärförsäljare: ”Ni var mina första arbetsgivare, lärde mig massor på den sommaren och det är verkligen inte bara sitta på arslet och få betalt. Det finns mycket knepiga kunder som bemöter en otrevligt eller ställer frågor som man måste ha svar på. Det är ett stort ansvar att stå i dessa stånd och mycket att hålla koll på. Jag är stolt över att jobbat för er och bemöter era försäljare som jag själv ville bli bemött 🙂”. 

Klokt och tänkvärt.

I år ställs våra försäljare inför nya utmaningar då vi byter kassasystem och kortterminaler. De gamla gick licensen ut för så vi tvingas ta den kostnaden och byta alla terminaler. Ny erfarenhet för oss alla.

Vill du söka ett av våra försäljarjobb så går det bra fram till söndag den 15 april

Isigt

Här skall pumpen stå… Otroligt sen islossning och smältning i år på Oberga.

Skall se om vi kan hacka hål med hjälp av grävmaskinen och sen ha en dränkpump som håller flöde och hindrar tillfrysning. För våra plantor vi skall plantera i substrat behöver vatten och gödning. Innan vi har det säkrat kan vi inte börja plantera.

#oberga #obergabärodling #obergagubbar #närodlat #svenskahallon#svenskajordgubbar #svenskabär

Hallon

Då kom hallonen, 1500 plantor planterar vi i år. Plantorna täcks in och får stå mörkt tills de skall planteras så att de inte börjar vakna i krukan av ljuset.

Sorten är Glen Ample, bara taggfria hallon i år enligt plockarnas önskan 😉 Vi hade en taggig sort på prov ifjol men den fick inte komma tillbaks.

#oberga #obergabärodling #obergagubbar #svenskabär #svenskahallon#närodlat

Nu ryter vi till!

Det är inte ofta det händer, men nu skall vi faktiskt gnälla. Och vara irriterade. Rent ut sagt arga.

Vi omvärldsbevakar en hel del och håller koll på andra bärodlare, våra kollegor. Och även på de som handlar med bär. Vi vill ha koll och vara med i vad som händer och veta hur bärodlandet och bärsäljandet ligger till i landet.

I en annons hos en försäljare som sökte personal var kommentarerna i kommentarsfältet (kommentar: inte från annonsörens sida) riktigt usla, en hemsk ton där det i stort sett gick ut på att förenkla jobbet som bärförsäljare. Man ansåg från flera håll att det bara var att ”sitta på arslet och få betalt”. Då vaknar våra försäljarhjärtan till.

Nej! Så är det inte, att som vuxen säga såna saker om många ungdomars första jobb är beklämmande. Hos oss är vi så stolta att vi nästan spricker över att vara en stor ungdomsarbetsgivare. Att man väljer att ha sitt första jobb just hos oss. Det gör oss både glada och tacksamma. Och vi försöker finnas där för våra ungdomar och på våra träffar försöker vi förmedla hur viktiga dessa ungdomar är för oss. De är vårt ansikte utåt och de är många gånger den enda kunden kommer i kontakt med.

Vi har runt 60 ungdomar i försäljningsorganisationen varje år, tidigare när vi hade fler ställen var det upp emot 85 ungdomar om året. De flesta återkommer. Och gör de inte det så använder de oss som referens till nästa jobb. Och ni skall veta att det ringer och mailar arbetsgivare till oss varje vecka om referenser, så försäljarjobbet hos oss spelar faktiskt roll och har en viktig roll i ungdomarnas fortsatta arbetsliv.

Så här skriver vi i vår annons (som flera andra bärförsäljare fått låna eller kopierat):
”Som bärförsäljare hos oss jobbar man självständigt med ansvar för försäljning och kassa. I ansvaret för kassa ingår registrering av artiklar, betalning med såväl kort som kontanter och att ta ut kassarapporter. Med ständig kundkontakt är man företagets ansikte utåt och får självständigt hantera eventuella klagomål och andra problem. Utöver det direkta försäljningsarbetet så ingår uppgifter såsom kvalitetskontroll och inrapportering av aktuellt lagersaldo.

Personlig lämplighet, trevlig och glad samt vänligt kundbemötande är egenskaper vi söker hos våra försäljare. Internutbildning sker bredvid van försäljare. Tekniskt intresse är en fördel då tidsrapportering sker digitalt samt så hanterar man kassaterminal och kortläsare på sina arbetspass. Det är ett flexibelt arbete med mycket eget ansvar”.

Det är ett enkelt jobb till den grad att man inte behöver utbildning, men det är inget enkelt jobb att vara säljande när man är 16 år. Ungdomarna skall inte bara ta betalt, de övar upp sig på att våga prata med okända och på att bemöta kunder. Och de växer som människor. De skall lära sig att hålla ordning och reda, att organisera och att ta ansvar.

Ett eget jobb där man tjänar egna pengar. Ansvar över sig själv och sin egen ekonomi ger dessa unga en skjuts in i vuxenlivet. Vi är stolta ungdomsarbetsgivare, och vi vet att våra ungdomar är det med eftersom vi får tackbrev, mail och sms.

Nog rutet, nu återgår vi till att läsa alla fantastiska ansökningar vi hittills fått 🙂

Upp med jordtemperaturen

Nu driver vi upp jordtemperaturen genom att hålla tunnlarna stängda och har fiberduk på. Allt för att rötterna skall vakna till liv och så småningom även plantorna.

Så fort blommorna sen visar sig så åker duken av för då behövs pollinerarna och fukttrycket måste hållas nere så vi inte får mögel. Det blir även mörkare under duken och ligger den på under soliga dagar så sträcker sig plantorna mot ljuset. Och det vill vi inte ha för då lägger den onödig energi på att söka ljuset.

En ständig balansgång det där med fiberduk. Blir det för varmt under duken så kan det vara direkt dåligt för plantan som stressas och går i baklås.

Kalla nätter och även svala dagar åker duken på igen för att bibehålla värmen.

Wax on – wax off som i Karate kid 😆 av och på med duken.

Tunneldörrarna hålls öppna dagtid fram i blom för ventilering och när vi kommer fram till plockmogna bär så åker även tunnelsidorna upp och taket används som enbart väderskydd. En varm sommardag kan det vara svalare inne i tunnlarna än ute.

#oberga #obergabärodling #obergagubbar #närodlat #svenskabär#svenskajordgubbar

Hallongrottor

Hallongrottor, så gott och perfekt till hallonsylten som står i skafferiet 👌😍

I helgen hoppas vi kunna plantera årets hallonplantor.

#oberga #obergabärodling #obergagubbar#svenskahallon #svenskabär #närodlat

Leverans i fält

Idag får vi vår torv levererad nästan direkt ut där den skall vara. Småländsk torv av bästa sort från ScanPeat 👌

Men varför är lastbilen inte svensk tänker ni kanske? Det gjorde vi med tills vi fick förklarat för oss att det exporteras och hämtas ner stora mängder torv till de holländska växthusen. Denna bil fick sig helt enkelt en extrakörning i väntan på sitt lass söderut.

#scanpeat #oberga #obergabärodling #obergagubbar #närodlat #svenskahallon #svenskabär #svenskajordgubbar

Bärförsäljare

Som bärförsäljare hos oss jobbar man självständigt med ansvar för försäljning och kassa. I ansvaret för kassa ingår registrering av artiklar, betalning med såväl kort som kontanter och att ta ut kassarapporter. Med ständig kundkontakt är man företagets ansikte utåt och får självständigt hantera eventuella klagomål och andra problem. Utöver det direkta försäljningsarbetet så ingår uppgifter såsom kvalitetskontroll och inrapportering av aktuellt lagersaldo.

Personlig lämplighet, trevlig och glad samt vänligt kundbemötande är egenskaper vi söker hos våra försäljare. Internutbildning sker bredvid van försäljare. Tekniskt intresse är en fördel då tidsrapportering sker digitalt samt så hanterar man kassaterminal och kortläsare på sina arbetspass.

Det är ett flexibelt arbete med mycket eget ansvar. Då det är levande gröda vi arbetar med så styr den arbetet.

Arbetsplatsen är utanför Icabutiker där vi hyr försäljningsplats samt kylplats och på torg. Tillgång till toalett finns.

Arbetet som bärförsäljare riktar sig till sommarledig gymnasieungdom i åldrarna 16-18 år. Arbetet är en deltids timanställning där man som längst arbetar 4,5 hrs/pass om man är under 18 år, 5 hrs/pass om man är över det. Försäljningsperioden brukar starta i början av juni och avslutas i augusti. 

Vi har kollektivavtal avseende detaljhandel med Handelsanställdas förbund.
Lönen är reglerad genom detta avtal och går i en trappstege utifrån ålder.

För att arbeta hos oss skall du som lägst fylla 16 år under det året du söker jobb (född 2002) för eftersom de arbetsuppgifter jobbet som bärförsäljare innebär kräver det. 

Skicka in en ansökan enligt mallen nedan till den mail som matchar den ort du söker till

jobb.aneby@oberga.se
jobb.eksjo@oberga.se
jobb.tranas@oberga.se
jobb.nassjo@oberga.se

Information vi efterfrågar:

Vad heter du?
När är du född? Fullständigt personnummer (10 siffror).
Var bor du?
Kontaktinformation: hemadress, hemtelefon, mobiltelefon och epost
Under vilken eller vilka perioder kan du jobba/inte jobba? (När slutar du skolan? Har du några resor inplanerade? När börjar skolan igen?)
Ev referenser

Samt så vill vi gärna att du skriver lite om dig själv, vad du gör om dagarna och vad som förgyller din fritid.
Bifoga gärna ett foto på dig så att vi får ett ansikte på namnet.

Vi tar enbart emot ansökan via epost. Ansökningar som ligger utanför det som är angivet ovan har vi ingen möjlighet att besvara då de har en tendens att ta över våra mailboxar. Vi riktar in oss på de som sökt och håller sig inom kravspecifikationen.

Sista ansökningsdag 2018-04-15. Men fortsätt skicka in ansökningar, återbud uppstår oftast. 
För orter där vi inte har försäljning så kan vi tipsa om våra länkar till kollegor ute i högerkanten.

Chaufför/leverantör/säljare

Som chaufför hos oss så kör man dagligen ut bär till butiker och till våra försäljningsställen i butiksentréer och på torg. Man arbetar som företagets kontakt med försäljningspersonalen i de egna försäljningsstånden. Man monterar upp och tar ned torgstånd på de orter där vi står på torget (Tranås och Eksjö). Man är ansvarig för kvalitetskontroll av varorna man levererar. Det förekommer även visst packnings och försäljningsarbete. 

Arbetet utgår från Oberga Gård, som ligger mellan Tranås och Gränna. Du bör alltså vara bosatt i närheten. Du måste ha fyllt 18 år och ha minst B-körkort. Vi har även tung lastbil där c-kort krävs. God fysik är ett krav då det förekommer en del kroppstungt arbete. God initiativförmåga och erfarenhet av att arbeta självständigt är meriterande då det ofta är snabba puckar och kort beslutsväg.  

Arbetet riktar sig främst till sommarledig gymnasie eller högskoleungdom i åldrarna 18-25 år. Det är ett flexibelt arbete med mycket eget ansvar. Då det är levande gröda vi arbetar med så styr den arbetet. Vi kör dagliga rundor på Höglandet och i södra Östergötland. Bärsäsongen drar i år igång i början av juni och håller på till slutet oktober. Skolungdom räknar vi som tillgängliga tom skolorna börjar i augusti/september, så tveka inte att söka bara för att bärsäsongen är längre. Arbetstiderna varierar utefter säsong och tillgång.

Personlig lämplighet, trevlig och glad samt vänligt kundbemötande är egenskaper vi söker hos vår personal i försäljningsorganisationen. Internutbildning sker bredvid van försäljare/chaufför. Tekniskt intresse är en fördel då tidsrapportering och leveranser sker digitalt samt så hanterar man kassaterminal och kortläsare på sina arbetspass.

Vi har kollektivavtal avseende detaljhandel med Handelsanställdas förbund.
Lönen är reglerad genom detta avtal och går i en trappstege utifrån ålder.

Skicka in en ansökan till jobb.logistik@oberga.se enligt mallen nedan

Information vi efterfrågar:

Vad heter du?
När är du född? Fullständigt personnummer (10 siffror).
Var bor du?
Kontaktinformation: hemadress, hemtelefon, mobiltelefon och epost
Under vilken eller vilka perioder kan du jobba/inte jobba? 
Ev referenser

Samt så vill vi gärna att du skriver lite om dig själv, vad du gör om dagarna och vad som förgyller din fritid.

Vi tar enbart emot ansökan via epost. Ansökningar som ligger utanför det som är angivet ovan har vi ingen möjlighet att besvara då de har en tendens att ta över våra mailboxar. Vi riktar in oss på de som sökt och håller sig inom kravspecifikationen.

Sista ansökningsdag 2018-05-31

Längtansfulla bilder

De senaste dagarnas sommartemperaturer gav sig av och kvar blev vi lämnade med nollgradigt molnväder, då får vi pigga upp dagens bruna väder med lite rött guld 🙂

Borstning

Nu skall alla rader med plantor borstas för att den svarta folien skall kunna göra sitt jobb med att sprida värmen i vårsolen  Gammalt plantmaterial måste då bort. Vi måste göra allt vi kan för att lyckas få tidiga bär som täcker skolavslutningar, studenter och midsommar ett sent år som detta.

Nu täcker vi av fiberduk i de tidiga tunnlarna för borstning. All duk läggs sen på igen efter borstning eftersom det väntas några nätter med frost. Dukdragning är ett tungt och slitsamt jobb som görs manuellt. Det ligger utöver fiberduk även ett tungt trampnät över duken eftersom vilt trampar sönder duken till trasor annars.

#oberga #obergabärodling #obergagubbar #närodlat #svenskabär #svenskajordgubbar

Gårdshjälp

Vi söker dig som är morgonpigg och som vill arbeta ute i fält på plockstationen under bärplockningen, med start i slutet av maj/början av juni och fram till slutet av oktober. Allt beroende på när bären är mogna och säsongen tar slut.  

Arbetsuppgifterna är bla att väga in de plockade bären, kvalitetsgranska bären, skanna av plockarnas kort samt att vara ute på fältet och göra stickprovskontroller under plockningen.

God fysik och tekniskt intresse är en fördel. Kan du köra traktor så är det positivt.

Arbetet riktar sig till sommarledig gymnasie och högskoleungdom i åldrarna 16-25 år. Arbetstiden varierar något över säsongen, men man startar kl.04-05 under högsäsong och brukar oftast hålla på till ca kl.10-12.

Lön enl. kollektivavtal.

Skicka in en ansökan till jobb.plock@oberga.se enligt mallen nedan

Information vi efterfrågar:

Vad heter du?
När är du född? Fullständigt personnummer (10 siffror).
Var bor du?
Kontaktinformation: hemadress, hemtelefon, mobiltelefon och epost
Under vilken eller vilka perioder kan du jobba/inte jobba? (Har du några resor inplanerade? När börjar skolan igen?)
Ev referenser

Samt så vill vi gärna att du skriver lite om dig själv, vad du gör om dagarna och vad som förgyller din fritid.

För att arbeta hos oss skall du som lägst fylla 16 år under det året du söker jobb för (född 2002) eftersom de arbetsuppgifter jobbet som gårdshjälp innebär kräver det.

Vi tar enbart emot ansökan via epost. Ansökningar som ligger utanför det som är angivet ovan har vi ingen möjlighet att besvara då de har en tendens att ta över våra mailboxar. Vi riktar in oss på de som sökt och håller sig inom kravspecifikationen.

Sista ansökningsdag 2018-04-15

10 års jubileum

Denna säsongen blir vår tionde på Oberga, i 10 år har Oberga Bärodling funnits i vår regi. Det kommer vi uppmärksamma på något vis under säsongen, hur har vi inte bestämt ännu. Försäljningen kommer dra igång i början/mitten av juni.

Vi hoppas såklart att vi finns minst lika länge till, men där är inget avgjort ännu. Vi letar fortfarande efter mark att odla på.

Det vi vet är att om allt går rätt i år så kommer det finnas massor med Obergagubbar! Vi planterar nämligen mer än nånsin detta året.
Nu längtar vi alla efter det röda guldet 🙂

P.s ni handlare, kunder och samarbetspartners som blivit kontaktade av ett företag som vill sälja sina bär hos er för att de påstår att vi lagt ner, ni kan ju kontakta oss liksom en förvånad handlare just gjorde så skall vi tillsammans stoppa det illasinnade ryktet.

Från vinter till sommar

Söndagen andades sommar med sina 21 grader i skuggan på eftermiddagen. För mindre än en vecka sen jobbade vi i tuff snö och i tjocka kläder. Idag så var det t-shirt och barnen bytte om till shorts på eftermiddagen. Riktiga kontraster.

Vi fick såna vårkänslor att vi åkte och handlade penséer och planterade vid vårt hus. Vi får väl hoppas att det lugnar sig till vårtemperaturer igen så att växtligheten hänger med.

Vårbruk!

Äntligen körbart! Vårbruket kan starta och årets nyplanteringar skall göras iordning.

#oberga #obergabärodling #obergagubbar #svenskabär#svenskajordgubbar #närodlat

Ett glas rött

Ett glas rött av det bästa slaget 🍓
Rårörd jordgubbssaft med en fantastisk färg. 

#oberga #obergabärodling #obergagubbar #närodlat #svenskabär #svenskajordgubbar

Plockepinn

Så skall en tunnel INTE se ut 😣😓😭
Knäckta bågar och folien av stavas merjobb och extrakostnader 👎 Det blåser en del idag på Oberga.

Men man börjar vänja sig… minst en varje år som totalhavererar när tjälen släpper, det blåser och fästet är noll i geggan 👎 Men denna är riktigt illa däran och vi har fler med småskador som behöver åtgärdas.

#oberga #obergabärodling #obergagubbar #närodlat #svenskabär#svenskajordgubbar

Familjeträff

Det fick bli en tur till Ulva Gubben, utanför Uppsala för att köpa hem en omgång markskruvar. Visst är det härligt med kollegor som ställer upp för varandra 🙂

Vi passar på att ta med de påsklovslediga barnen så att det blir en familjeträff av det hela. Ägarna till Ulvagubben är nämligen Pontus bror och svägerska 👍 

Besöket innehöll såklart en tur i odlingen. Det är såna saker bärodlare gör när de träffas 😆

Deras odling är imponerande och flera gånger större än vår. Tips, trix och råd utdelas åt alla håll. Mycket blåst även här och riktigt kladdigt efter snösmältningen.