Kontakta oss

Translate

Plantering – skörd redan efter 60 dagar

Vi har tidigare skrivit om bäddläggning och att vi börjat plantera i bäddarna. Nu tänkte vi visa er hur planteringen går till, detta genom bilder från tidigare år.

Det börjar med att våra beställda plantor anländer frysta och hamnar i vår kyl. Då har de legat i fryslager över vintern efter att ha tagits upp ur mark under senhösten/tidiga vintern. De sorteras innan frysning efter kronstorlek och klassas. Vi använder i stort sett enbart barrotsplantor och de ser verkligen inte mycket ut för världen när de anländer. De är i vila och behöver rota sig innan de börjar växa. Vi väcker plantorna genom att ta ut dem och tina upp dem innan plantering och då tror de snart att det är vår.

Efter att de tinat så doppar vi alla plantor i en näringslösning innan plantering, allt för att ge dem en så bra start som möjligt. Till detta året har vi tillverkat nya planteringsjärn, de gamla var helt utslitna av alla stenar som finns här hos oss. Det gäller att få ner roten rak i marken, vikta rötter ger dålig växtlighet och i värsta fall plantdöd.

Innan vi kan plantera så måste bäddarna vattnas upp och det skall göras hål i bäddfolien och hål ner i marken. Hålen gör vi med hjälp av egentillverkade håltagare där vi justerar avståndet utifrån vilken sort vi skall plantera just här. Alla våra sorter har olika distans mellan plantorna. Det är ett manuellt arbete vi gör pga all sten som gör det omöjligt att göra rätt med maskin.

När nu bäddarna är uppvattnade, har hål, det finns ett stick ner i marken och plantorna är doppade så kan vi börja plantera. Också ett manuellt arbete. I snitt så gör man 3 plantor i minuten, med 8 hrs arbetsdag så blir det runt 1500 plantor per person och dag.

Efter plantering så får de näring och bevattningen löper på enligt datoriserat schema. Snart så ser man små gröna blad och 60 dagar efter plantering så har vi röda bär här, första året blir det en mindre skörd än kommande år dock eftersom de inte är i full produktion förrän nästa år.

Nästkommande åren ser det ut så här

När börjar bärsäsongen?

Ja den frågan får vi flera gånger om dagen så vi vet att vi är efterlängtade. Vilket såklart känns roligt.

Svaret har vi inte riktigt, den otroligt varma och soliga period vi haft på sistone har gjort att det växer som bara den. Men det måste få ta sin tid i fält. Säsongen är sen för oss, flera veckor sen jämfört med de senaste 5-6 åren då vi haft bär så här dags. Förklaringen är den långa vintern och kalla perioden vi hade fram till april. Det hände absolut inget i fält.

Ännu inga ”vitingar”, dvs det tillståndet när kartet växt sig till en jordgubbe, fast vit sådan. Efter det så skall bäret rodna och bli helt rött.

Vi tror att vi kommer se första röda bären de sista dagarna i maj. Och att försäljningsstart i liten regi kan ske första veckan i juni. Som alltid sker premiären på vår ”gårdsbutik” Ica Nära i Gripenberg.

Vi hoppas vi kommer finnas i Eksjö och Nässjö till studenten den 9 juni.
Vi har siktat in oss på att dra igång egen försäljning på alla orter den 15 juni, allt innan dess är en bonus i nuläget.

Vill du bli vår Långben?

Nu börjar vi ta fram lastbilarna från vintervilan. Till en början är det för att hämta saker till vårjobbet. Men snart så börjar vi köra ut bär 🍓

Men, vem är det som kör egentligen..? Det är ju jag! säger Långben i filmen. Vill du bli vår Långben?
Kravet är dock att du sitter kvar bakom ratten 

Vi söker alltså fortfarande efter chaufförer till sommaren. Dela gärna så att vi når ut till fler, annonsen ligger även på Platsbanken.

HÄR finns vår annons

Årets askar

Bäraskar, ett av årets största problem för oss. Vi har fått tänka om, många gånger. Slita vårt hår ännu fler gånger. Fundera, leta, prova, räkna, mäta. Det finns tyvärr inga bra alternativ, bara mindre dåliga.
 
Våra beställda bärnallar (pappaskarna med profiltryck) finns inte. Och de kommer inte finnas. Vi är en kvarts miljon askar back, redan innan plockstart. Som om vårens alla haverier och andra bekymmer inte vore nog att tänka på.

Bärnalle profil

 
Vi beställde som vanligt vår mängd i december, i god tid till tillverkningen som sker under årets första månader. Sen måste materialet ligga till sig i några månader och fibrerna skall sätta sig innan man stansar ut askarna, viker och klistrar ihop dem.
 
I samtal om etiketter till småaskarna med vår säljare så bad vi om utleverans av bärnallarna i början av juni. Svaret blev: vilka nallar..? Där började vårt dilemma, vi kan inte plocka i hatten 😉 Det är den mänskliga faktorn som gjort att vår order inte blivit en beställning utan är kvar som offert, ingen idé att gräma sig över det. Säljaren har varit behjälplig och även varit här på besök med både blommor och choklad. Gjort är gjort, nu måste vi bara hitta en okej lösning på det hela.
 
Vi har nu fått leta fram våra reservaskar och våra nallar i lager. Ändå fattas vi ganska så mycket. Och det står fel sort på de flesta nallarna. Detta innebär att vi kommer få köra en stor del av skörden i fel bärnalle och i stor plastask och att märkningen då kommer ske på hyllkant och i försäljningsstånd. Vilken plastask man kan få fram till oss är ännu oklart, de flesta sorter är nämligen redan tillverkade och nybeställning har ganska så lång ledtid. Maskinerna gör helt enkelt annat nu, och vår lilla mängd är inte nog för att byta verktyg på maskinen.
Vi kommer löpande under säsongen informera på vår hemsida och sociala media vad som gäller för tillfället.

Första försäljarträffen för året

Då har vi haft årets första försäljarträff!
11 stycken härliga ungdomar skall sälja #obergagubbar till er i Tranås i år 🍓🇸🇪🍓🇸🇪🍓

#oberga #obergabärodling #närodlat #svenskabär#svenskajordgubbar #svenskahallon #svensktsigill

Växer så det knakar

Så här långt har det kommit i Honeoye och Malling Centenary.

Så visst händer det saker i fält i denna högsommarvärmen vi har sedan ett tag. Det är nästan så att vi hoppas att det lugnar ner sig lite med värmen, annars hinner bären inte växa till sig ordentligt innan det är dags för skörd.

Plantering

Igår började vi plantera våra nylagda bäddar! Alla plantor på Oberga planteras för hand, ca 320 000 skall i backen i år. Dessutom så görs alla hål i folien för hand.

Vi börjar med sorten Salsa. Om 60 dagar skördar vi röda söta bär på dessa plantorna.

Under tiden står övriga sorter kallt och mörkt i vår ena kyl.

Bäddläggning och allt som hör därtill

Vi lägger bäddar, och vi lägger bäddar, och vi… Det är många meter odlingsbädd som skall läggas i år.

Efter bäddarna är lagda så drar vi på folie och det läggs med en bevattnings/gödningsslang under folien. Alla våra fält har droppbevattning/gödning. Och alla har bäddfolie som minskar på ogrästrycket.

Sen skall all bevattning sektioneras och kopplas ihop så att de olika sorterna och sektionerna får vatten och näring på olika tidpunkter och i de doser just den sorten kräver. Jordgubbsplantor är både törstiga och hungriga!

När allt detta är gjort så får bäddfolien ligga orörd i 10-14 dagar så att det ogräs och de fröer vi fått med hinner vissna ner innan vi skall plantera årets 320 000 plantor som alla planteras för hand.

29 april vs 11 maj

29 april vs 11 maj

Räknefel?

Hoppas på räknefel i morgondagens regnprognos… 😱

Pollinering

Blommorna måste pollineras för att man skall få välformade bär. Vi hyr in en biodlare, men på våren så är humlor det bättre alternativet eftersom de flyger på lägre temperaturer. Därför köper vi in humlebon med trippla bon i varje låda.

Våra humlebon placerar vi efter ankomst i egentillverkade skyddslådor eftersom grävlingarna gillar den söta lukten och annars tar sönder och äter upp våra bon.

Frost?

Våren har sina baksidor med frost i bärblom… Räknar, beräknar, studerar och gör om. Ut och mäter och inspekterar himlen. Beslutsångest varje kväll efter fina molnfria dagar när värmen läcker ut snabbt.

Tar mycket tid och kostar mycket ork och pengar att stänga/öppna 54 dörrar, för dagtid så måste det vara öppet för annars blir det ingen pollinering och det blir alldeles för varmt för plantorna som stressas. Men det kostar att förlora skörd med.

En ständig avvägning mellan frostrisk, temperaturer och moln. Tur vi har bra tjänster att tillgå. I natt står det öppet för vi bedömde tillslut att det var bästa för denna natten. Imorgon tar vi nya tag.

Viltskador

Älgar och annat vilt ställer till stora skador i våra fält. Vi har bäddfolie för att hålla nere ogrästrycket, men det är bara hel folie som gör sitt jobb. Här har älgarna forcerat viltstaketet, de kryper under, hoppar över och pressar sig igenom. Stora delar av fältet är så hårt nerbetat att det är dött.

Detta är vår nyplantering från ifjol, som bara är övervintrad och som skall ge som bäst i år. Det kommer den inte göra.

Ogräset kommer sätta ner plantan, ge skador och sjukdomar i och med fukten som uppstår och vi kommer ha svårt att plocka i den djungel som kommer vara här.

Enstaka blommor

Enstaka ströblommor är nu hittade i sorterna Honeoye (4 första bilderna) och Malling Centenary (2 sista bilderna). Som ni ser på fältbilderna så ser det mest grönt ut, här skulle det egentligen vara helt vitt av blommor.

Vi ligger ungefär en månad sent i år jämfört med de senaste åren. Är vädret med oss så tror vi att skolavslutning och student (iaf i Tranås, 15-16 juni) kan vara vår försäljningspremiär.

#oberga #obergabärodling #obergagubbar #närodlat #svenskabär#svenskajordgubbar #svensktsigill

Haveri

Efter en vecka med flera haverier där bäddfräsen var det värsta så njuter vi nu äntligen av lite helg och blickar ut över 72 bäddar lagda med den sedan 5 år pensionerade och omoderna bäddläggaren utan fräs.

Efter många långa timmar i verkstan och många testmeter fick vi tillslut ett redskap som gör godkända bäddar. Ca 350 bäddar skall göras i år på vårt utan tvekan mest bergiga fält.

#oberga #obergabärodling #obergagubbar #närodlat#svenskabär #svenskahallon #svenskajordgubbar

En skopa sten

En skopa sten…

Så är det att bruka jord i steniga Småland. Oberga betyder inte utan sten som man kanske lätt kan tro, utan är en nutida användning av benämningen Uvberget.

Äntligen plantering!

Äntligen kom plantorna! Charlotte heter sorten. Nu planteras det flitigt i bordssystemet så långt substratet räcker. Har bara fått halva leveransen ännu…

#oberga #obergabärodling #obergagubbar #svenskabär#svenskajordgubbar #närodlat

Odlingsmöte

Odlingsmöte med vår rådgivare utomhus i t-shirt! Vilket lyxarbete vi har 😍

Glädjande nog så ser plantorna friskare ut i år än ifjol när det var katastrofläge och massa skador och plantdöd 🙏

#oberga #obergabärodling #obergagubbar#svenskabär #svenskahallon #svenskajordgubbar#närodlat

Vårtecken

Våren börjar ta fäste och första vitsippan sågs igår 😍

#oberga #obergabärodling #obergagubbar#närodlat #svenskabär #svenskahallon#svenskajordgubbar

Pannkakor med sylt

Pannkakor med jordgubbssylt på #obergagubbar till kvällsmat 😍🍓

#oberga #obergabärodling #närodlat #svenskabär#svenskajordgubbar

Har du sökt sommarjobb som bärförsäljare hos oss?

Då är du inte ensam. Inkorgen är full med ansökningar till de 4 orter vi har försäljning på i år (Aneby, Eksjö, Nässjö och Tranås). Vi kommer gå genom ansökningarna ort för ort och systematiskt ta oss framåt. Det är anledningen till att vi har valt ortsspecifika mailadresser.

Vi hoppas kunna återkomma till er som sökt inom kort, det är mycket annat som händer på gården som också skall hinnas med. I mitten på maj siktar vi på att vara klara med anställningarna.

Sista ansökningsdag för sommarjobb!

TRANÅS ANEBY EKSJÖ NÄSSJÖ

Idag är sista dagen att söka sommarjobb hos oss!

Klicka här för att komma till de olika annonserna 🙂

Hallonplantering

Hallonplanteringen har börjat 👍 Här kan ni läsa lite mer om våra hallon. 

Ännu saknas de remonterande jordgubbsplantorna som vi skulle planterat i substrat under veckan, vi får hoppas de dyker upp snart… Vi var lovade leverans under vecka 15 och hade inringd extrapersonal i helgen för det. Väldigt synd och tråkigt att göra ungdomarna besvikna. 

#oberga #obergabärodling #obergagubbar #närodlat #svenskahallon #svenskabär

Vilken skottkärra?

Livet är fullt av tuffa beslut 😂

Hålfolie

Efter vårt förra inlägg där vi nämnde hålfolie så fick vi flera frågor om hur det ser ut och vad det har för effekt. Alltid lika kul med feedback från er, fortsätt så!

 Så här ser den ut (det översta lagret)

Hålfolie är en perforerad folie som påskyndar växtligheten. Den hjälper till att höja marktemperaturen och lagra värmen, värmebalansen blir jämn och balanserad. Hålfolien är genomskinlig och låter ljuset komma fram till plantan så att den inte sträcker sig efter ljuset som den lätt gör om man har dubbel fiberduk.