Kontakta oss

Translate

Jordgubbar

Vi är certifierade enligt IP SIGILL:s regelverk för alla våra bär och får därmed märka våra produkter med Svenskt Sigill. Detta odlingssätt innebär bla att vi utifrån givna regler skonar miljön, säkrar kvaliteten och säkerheten på våra produkter samt är måna om arbetsmiljön.

Svenskt Sigill

Hos oss på Oberga Bärodling så sker allt jordgubbsodlande på friland på svart matt plastlist med droppbevattning under plastlisten. Plasten håller ogräset borta och ger plantorna ett bra microklimat. Jordgubbarna odlas i dubbla rader på upphöjda bäddar. Vatten och näring tillförs via droppet.

Vi odlar den tidiga produktionen i tunnel, ca 2 ha, och så odlar vi på friland, ca 8 ha. Till tunnelodlingen så har vi 100-110 meter långa Super Solo tunnlar från brittiska Haygrove. I tunnel kan man tidigarelägga och förlänga odlingssäsongen. Tunnelodling innebär ett tält över bären, som alltså fortfarande odlas i jorden i vår frilandsodling. Tunnlarna skyddar mot väder och vind och de minskar behovet av växtskydd.

I tunnlarna har vi uteslutande Honeoye som ger tidig produktion, Sonata på friland kommer därefter, den avlöses av Salsa och sist den sena sorten Malwina. 2015 testade vi att plantera sorten Vivaldi som tänkbar efterträdare till Sonata som är väldigt mottaglig för gråmögel. Vi märkte ingen direkt skillnad, återstående år i marken kommer fortsätta utvärderas.

Vi använder oss av frigoplantor, frysta barrotade plantor för 60 dagars produktion. Dvs 60 dagar efter plantering så ger de skörd, en liten sådan första året dock.

Vi är mycket måna om växtföljden och följer den för att fortsätta ha friska marker. Vi har dock gått slut på mark och har inte mer att tillgå trots fleråriga försök att få arrendera eller köpa mer mark i närområdet.

Pga denna markbrist så har vi fått tänka annorlunda och kommer under 2016 att investera stort i vårt företag i så kallade tabletop, ett bordssystem där man odlar plantorna i substrat ovan jord. Då kan vi fortsätta odla på Oberga utan att minska vår odling.