Kontakta oss

Translate

Jordgubbar

Hos oss på Oberga Bärodling så sker allt jordgubbsodlande på svart matt plastlist med droppbevattning under plastlisten. Plasten håller ogräset borta och ger plantorna ett bra microklimat. Jordgubbarna odlas i dubbla rader på upphöjda bäddar. Vatten och näring tillförs via droppet.

Vi är certifierade enligt IP SIGILL:s regelverk för alla våra bär och får därmed märka våra produkter med Svenskt Sigill. Detta odlingssätt innebär bla att vi utifrån givna regler skonar miljön, säkrar kvaliteten och säkerheten på våra produkter samt är måna om arbetsmiljön.

Svenskt Sigill

                  Svenskt Sigill

Vi använder oss av frigoplantor, frysta barrotade plantor för 60 dagars produktion. Dvs 60 dagar efter plantering så ger de skörd, en liten sådan första året dock.

Vi odlar i tunnel, ca 1 ha, och så odlar vi på friland, ca 9 ha. All jordgubbsodling på Oberga sker än så länge i marken. På friland har vi till största del sorten Honeoye som ger tidig produktion, Sonata kommer därefter, den avlöses av Salsa och sist den sena sorten Malwina. I tunnlarna odlar vi enbart Honeoye. 2015 testade vi sorten Vivaldi som tänkbar efterträdare till Sonata som är väldigt mottaglig för gråmögel. Vi märkte ingen direkt skillnad, återstående år i marken kommer fortsätta utvärderas.

Till tunnelodlingen så har vi 10-11 stycken 100-130 meter långa Super Solo tunnlar från brittiska Haygrove. I tunnel kan man tidigarelägga och förlänga odlingssäsongen. Tunnelodling innebär ett tält över bären, som alltså fortfarande odlas i jorden. Tunnlarna skyddar mot väder och vind och de minskar behovet av växtskydd.

Vi är mycket måna om växtföljden och följer den för att fortsätta ha friska marker. Vi börjar dock gå slut på mark. Har du eller känner du någon som är villig att arrendera ut mark i området så hör gärna av dig.