Kontakta oss

Translate

Hallon

Idag kommer vi till största del att sälja hallon i våra egna försäljningsstånd, dagens jordgubbsfält gav hälften mot förväntad mängd.

Men håll ut, vi har många fina jordgubbsfält som ligger på tur, de är bara lite trögstartade.

Hallon: 1 ask 30 kr, 2 askar 50 kr (fler än 2 st kostar 25 kr/st)
Helback hallon: 300 kr (14 askar, ca 2 kg)

Test av nya etiketterna

Test av nya etiketterna

Rovkvalster

Idag kom det en skeppning med mångbeningar med posten. Kanske inte det man vanligtvis får av brevbäraren, men vi får både det och humlor med brevis.

Nu skall spinnkvalstrena i hallonen bli mat. Så fungerar det med rovkvalster, de äter helt enkelt upp varandra. De kommer kylförpackade i sågspån, sen skall de väckas till liv med en lätt skakning och därefter spridas på bärbuskarna.

Det finns hur mycket som helst att läsa om biologisk bekämpning, vi handlar Koppertprodukter av Lindesro. Vi var hos Koppert i Holland på en studieresa 2014 och har sedan dess blivit bättre och bättre på att i rätt tid få på biologisk bekämpning. Det är ganska så kostsamt så det gäller att veta vad man gör och när man skall göra det.

Det kom ett mail…

Hej Oberga bärodlare!

Jag vill bara tala om att jag verkligen uppskattar att ni talar om vilken jordgubbssort som finns i lådorna man köper. Roligt också med QR-koden så att man lätt kan läsa om er. Att ni sedan har goda jordgubbar vet ni ju om men det skadar inte att få höra det igen : )

Soliga sommarhälsningar
Lena, Linköping
(som precis ätit söta, goda jordgubbar till frukost)

TACK!

TACK!

Vi på Oberga tackar så hjärtligt och suger åt oss berömmet 😀

Favoriter?

Ofta har man sitt favoritbär. Just nu plockar vi på flera olika sorter, därför varierar det från dag till dag ute på försäljningsställena.

Jordgubbar: Salsa, Malwina, Honeoye och Charlotte.
Hallon: Glen Ample och Tulameen.

Honeoyen är planterad i våras och går snart mot slutet av säsongen. Vi har även fält av Charlotte, Salsa och Malwina som är planterade nu i sommar. Dessa kommer ge bär ända tills mitten av september.

Våra jordgubbsaskar är märkta med sortnamn, de generella askarna som är omärkta är det nykomlingen Charlotte i.

Tillfällig brist

Pga tillfällig bärbrist håller vi torgen i Tranås och Eksjö stängda imorgon onsdag.
Övriga försäljningsställen hålls öppna så länge det finns bär.

3 nyanser av rött. Malwina, Charlotte och Glen Ample

3 nyanser av rött. Malwina, Charlotte och Glen Ample

Här säljs våra Obergagubbar

Här finns vi i egen regi:

Ica Kvantum, Tranås
Alla dagar: kl.08-19

Tranås torg 
Måndag-torsdag: kl.09:30-18
Fredag: kl.08-18
Lördag: kl.9:30-13:30
Söndag stängt

Ica Kvantum, Nässjö
Alla dagar: kl.08-20

Ica Supermarket, Aneby
Måndag-Fredag: kl.08-19
Lördag-söndag: kl.09:30-18

Ica Supermarket, Eksjö
Måndag-Fredag: kl.08-19
Lördag-söndag: kl.09:30-18

Eksjö torg
Måndag-Fredag: kl.08-18
Lördag: kl.08-14
Söndag stängt

Butiker som säljer våra jordgubbar i egen regi, i mån av tillgång och kundernas efterfrågan  

Obergagubbar

Obergagubbar

Äntligen hallon!

Nu börjar äntligen hallonen mogna. Mängderna ökar stadigt för varje dag.

Idag finns våra hallon till försäljning på torgen i Tranås och Eksjö.

Imorgon blir det premiär på ytterligare några av våra egna försäljningsställen. Och under veckan som kommer hoppas vi kunna ha hallon till alla ställen.

Alla gillar bär

I flödet på Facebook dyker det upp minnen, denna bild är tagen för 7 år sen. Vår första säsong på Oberga. Uppenbarligen är våra gubbar populära även bland de vilda djuren i området 😀

Grävling

Grävling

För att kunna hålla snyggt i och kring försäljningsståndet så måste man ha en slaskhink. Ev dåliga gubbar och bär som trillar på marken slängs i hinken. När vi stänger för dagen så tar vi med hinken hem och tömmer den i gödselbrunnen. Med 7 egna ställen blir det en del hinkar att tömma.

Bilden är tagen då en av våra anställda chaufförer skulle tömma dagens hinkar men kom och störde mitt i en brakmåltid.

Hallonen börjar så smått att rodna

Första röda hallonen är nu avplockade. Det blev bara 25 askar, så det är ännu så länge en väldigt blygsam mognad. Lite sol och värme så kommer skördandet snart igång på riktigt. Sorten är Glen Ample, lite senare kommer även Tullameen att mogna.

Dessa första askarna finns till försäljning på Tranås torg idag från kl.9.30.

Ny vecka, nya tag

Måndag morgon, ny vecka och nya tag. Och förhoppningsvis massa nya bär! Morgonens plock är på väg ut med första lastbilarna till butikerna och försäljningsställena. Plocket pågår ännu någon timme till. Påfyllning sker sen under dagen.
 
Vi har haft något så udda som en halvledig helg mitt i bärsäsongen. Vi passade på att dra ner husvagnen (som annars mest står som gästhus hemma) till Eksjö camping. Ena lastbilen fick följa med så att torget i Eksjö kunde plockas ner och sättas upp i lördags 🙂 En härlig helg som vi kommer leva länge på.
Eksjö camping

Eksjö camping

Ont om bär i helgen

Idag stänger vi tidigt på alla våra egna försäljningsställen eftersom bären kommer ta slut. Nu måste fälten vila resten av helgen och vi håller därför helt stängt imorgon söndag. Vi hoppas på strålande sol och varmt väder så att det mognar fram mer bär snabbt.

Vi har fortfarande många fält kvar att plocka, detta är bara ett tillfälligt glapp mellan sorter. Trevlig helg!

Ledig helg!

En ledig helg mitt i högsäsong hör inte till vanligheterna i jordgubbssvängen. Och helst hade nog de flesta i våra bransch arbetat som planerat.

Just nu är det extremt ont om jordgubbar. Enligt nuvarande prognos kommer vi enbart kunna hålla ett fåtal försäljningsställen öppna i helgen.

Bristen gäller inte bara oss på Oberga, utan nästan alla odlare i hela Sverige. Och faktiskt hela norra Europa. Vi har försökt köpa in bär, men det finns ingen som kan sälja. Orsakerna är många, läs gärna tidigare inlägg, men just nu kan vi och de flesta andra inte göra mycket mer än att vänta.

Var lugna, det kommer finnas bär igen. Jordgubbssäsongen är absolut inte slut. Och hallonen har knappt börjat mogna norr om Skåne. Det kommer finnas bär länge än, vi har fält som inte ens börjat blomma…

Vilka sorters hallon odlar vi?

Idag hade vi besök i odlingen av våra plantleverantörer. De brukar komma förbi varje säsong och så tar vi en tur i odlingen och kollar plantorna, pratar utfall och kvalitet, får tips och råd om olika odlingsstrategier mm. Ett mycket bra samarbete som vi som liten odlare uppskattar och har nytta av.

Här kollar vi på hallonen de levererat, sorterna är Tullameen som är ny för oss och så vår trotjänare Glen Ample. Under turen skådades årets första rodnande hallon.

Vilka sorters jordgubbar odlar vi?

Hos oss på Oberga har vi under de senaste åren testat oss fram mellan flera olika sorters jordgubbar. Vissa får stanna, andra de är inte odlingsvärda enligt oss av olika anledningar. Det kan vara att de inte övervintrar, att de är känsliga för sjukdomar, att de inte smakar tillfredsställande mm. Det är många parametrar som skall vägas in före ett beslut.

Vi har i vår odling dömt ut ex Rumba som flera andra odlare gillar. Hos oss drog den till sig trips och mjöldagg. Och så var smaken inte tilltalande för kunderna. Även Sonata är numera ute ur vårt sortiment, varje år har vi förlorat mot gråmöglet. Så den åkte ut nu efter årets skörd som blev väldigt liten just pga skador. Och det går inte.

Obergagubbar skall innebära kvalitetsbär, och dit kommer vi med robusta sorter och plantor som vi känner och klarar av att sköta med enkla metoder. Hur vi behandlar våra bär kan ni läsa om här. Vi har full garanti på våra bär, man skall veta vad man köper hos oss. Och man får nya bär om man råkat ut för skador eller på andra sätt dåliga bär och berättar om sitt missnöje för oss. Vi vill veta om vi inte är så bra som vi skall vara. Annars har vi ingen chans att rätta till problem och bättra oss.

Det är just ni kunder är ju våra största kritiker. Ni vill veta vad det är i askarna, hur gubbarna förväntas smaka och vilket användningsområde som finns för just den sorten som finns i asken framför dig.

Sedan säsongen 2014 så har vi sortspecifika askar. På askarna så ger vi utöver ett sortnamn även ett omdöme och en typbeskrivning på hur våra bär ser ut.

Vår odlingsplan är Honeoye, Charlotte, Salsa och Malwina. Charlotte är ny för i år så hon har ännu inte fått sig en egen ask, det får inte de nya förrän vi tagit in dem i vårt standardsortiment. Vi har en allmän ask och i den är det Charlotte under resten av säsongen 2016. På hennes kommande egna ask kommer det stå att hon smakar gudomligt av smultron.

 

Tillgång och efterfrågan

Marknadsekonomins principer kring tillgång och efterfrågan är väldigt tydliga på priserna för jordgubbar. Är det ont om bär i Stockholm så får alla betala Stockholmspriser.

Just nu är det mycket ont om jordgubbar i hela södra Sverige. Detta är en helt ny situation, normalt är det istället extremt gott om bär just veckorna efter midsommar.

Som odlare kan man inte påverka särskilt mycket just nu. Det som avgör tillgången är beslut som fattades förra året eller tidigt i våras:

  • Sorter
  • Odlingsmetod
  • Drivning

För många odlare är jordgubbssäsongen i princip redan slut. En del kanske kan fortsätta veckan ut, men inte mycket längre. Andra har bär, men i betydligt mindre omfattning.

Varför?

Den enkla förklaringen är den varma våren och tidiga sommaren i år. Skörden startade tidigare och bären har mognat fortare än vanligt.

Men även den kalla våren förra året spelar faktiskt också stor roll, indirekt. Med fjolårets sena mognad och bärbrist till midsommar i minnet så drev många odlare sina fält hårt. Just i år blev resultatet att fälten istället var slut innan midsommar.

Dessutom har våren varit extremt torr. Många odlare har haft svårt att vattna tillräckligt utan att samtidigt få problem med mögel. Detta gäller i synnerhet stora odlingar på Öland, kring Kalmar och i gränstrakterna mellan Blekinge och Skåne.

Och till detta kommer brist på bra plantor. Det är fortfarande oklart exakt varför, men vädret förra sommaren och hösten ledde till färre och mindre plantor hos alla stora leverantörer i Europa.

Mycket av bären som säljs under juli kommer från plantor satta i maj. Är dessa plantor mindre än normalt så avspeglas det också på skörden.

Framåt?

Hos oss kommer säsongen vara minst till slutet av september.

Vi är dock en liten och lokal odling. Även om vi har en stor del av vår skörd framför oss så räcker det inte till att förse alla kunder.

Denna vecka plockar vi det absolut sista på tidiga fält med Honeoye. Fälten med Salsa är i full produktion. På fälten med Malwina kommer vi plocka de första bären till helgen. Skörden på våra nya fält från maj och juni har precis börjat, och är ett mindre men mycket välkommet bidrag just nu.

Våra nya satsning på odling av Charlotte i substrat ser lovande ut och kommer ge stor skörd länge. Men 0,25 ha och 15000 plantor är inte mycket när alla vill ha svenska jordgubbar.

Knappt halvtid!

Flera kunder har smått förtvivlat hört av sig de senaste dagarna, alla med samma fråga: ”Är jordgubbarna redan slut?”

NEJ!

Säsongen på Oberga är långt ifrån slut. Vi är knappt halvvägs… Enligt nuvarande prognos kommer vi skörda jordgubbar till slutet av september. Och kanske ännu längre. Dessutom börjar hallonen mogna nästa vecka.

Denna vecka tar de sista av våra större och tidiga fält slut. De har tjänat oss väl och gett fina bär sedan veckorna innan midsommar. Nu tar andra och något mindre fält vid.

Sorterna som kommer nu är väl anpassade för den svenska högsommaren med långa dagar och ganska varma nätter. Smakmässigt finns mycket att se fram emot!

Mest bär kommer nu från sorten Salsa, men även plantorna av Honeoye som sattes i maj börjar nu ge skörd. Och till helgen kan vi nog börja plocka även Malwina. Dessutom har vår nya satsning på Charlotte börjat ge utdelning, håll utkik efter dess lite ljusare godbitar med smak av smultron.

Jordgubbens dag i Tranås

🍓🍓🍓 Väder har vi brukar vi säga. Bara att rätta sig efter det. Vad passar då bättre en regnmulen dag än att besöka Tranås Handels medlemsbutiker och caféer/restauranger och shoppa och få kuponger på Obergagubbar att äta hemma ikväll till lördagsmyset? 🍓🍓🍓 Stötta den lokala handeln som finns där för dig.

Shoppingväder

Shoppingväder

Bild från www.weatherpal.se

Ofta ställda frågor

För att spara på både våra och era telefontimmar så kommer här de vanligaste frågorna vi får i telefon:
Har ni självplockning? Svar: Nej (klicka på länken så får du reda på varför)
– Vill ni köpa mina egenplockade skogsbär? Svar: Nej tack
– Säljer ni emballage? Svar: Nej

Midnattssolsrallyt kommer till Eksjö idag

Eftersom torget i Eksjö idag är abonnerat så återfinns vi på Södra Storgatan med våra bär.

Midnattssolsrallyt

Midnattssolsrallyt

Från Eksjö kommuns hemsida:
Ett av norra Europas största historiska rallyn, Kungliga Automobil Klubben (KAK) Midnattssolsrallyt, kommer till Eksjö torsdagen den 30 juni. Det blir full fart i skogarna kring Eksjö och en folkfest i centrala Eksjö.

Efter de fyra inledande sträckorna är det service- och lunchuppehåll på Stora Torget i Eksjö mellan cirka klockan 12.30-15.30.

Över 170 ekipage kommer då att stå uppställda på Stora Torget och allmänheten är välkomna att se fartvidundren på nära håll.

Rallybilarna kommer in till Stora Torget via Norra Storgatan, som i normala fall är en gågata, och kommer att framföras i gångfart.

Mellan klockan 8.00-18.00 kommer det vara avstängt för trafik och parkering (förutom de deltagande fordonen) på och omkring Stora Torget.

Kolla pengarna!

På fredag blir Selma, Jenny och Gustav ogiltiga. Imorgon den 30 juni är sista dag dessa är giltigt betalmedel.

Läs mer på Riksbankens hemsida HÄR

Som vanligt så uppmanar vi dock er till att betala med kort i alla våra försäljningsstånd. Då hjälper ni till att stärka våra säljande ungdomars säkerhet och ger dem en tryggare arbetsmiljö.

Tranåsaktuellt

Artikel om Jordgubbens dag i dagens Tranåsaktuellt

Jordgubbens dag 2016

Jordgubbens dag 2016

Minskande mängder på tidiga fält

Dagens plock gav betydligt färre bär än vid senaste plocket på detta fält. Skall ni sylta och safta så är det köpläge nu i veckan, framåt helgen räknar vi med att vara helt slutplockade på de tidiga fälten. Efter det så går mängderna ner när vi enbart plockar på mellansorter och sena sorter.

Jordgubbens dag i Tranås lördag den 2 juli

JORDGUBBENS DAG på lördag den 2 juli i Tranås

Handla för 250:- i någon av Tranås Handels medlemsbutiker så får du 1 ask jordgubbar. Max 2 kuponger/köp. (Gäller ej dagligvaruhandeln).

Jordgubbarna hämtas ut mot stämplad kupong vid något av Obergas försäljningsställen på stan mellan kl.10-16, eller i försäljningsståndet på ICA till kl 19.00, lördagen 2 juli.

Oberga står denna dag på följande platser:
– Wienerbageriet
– Klockareplan
– Dressmann
– Intersport
– Icas entré

Provsmakning av glass och jordgubbar. Sång och musik utmed Storgatan hela dagen!

Dagen arrangeras i samarbete med Tranås Handel och dess medlemsbutiker i syfte att bibehålla handeln i Tranås.
Gynna din lokale handlare genom att handla lokalt.

Helbackskampanj?

Vi får frågor från en del av er trotjänare om när vår helbackskampanj kommer i år. Vi måste tyvärr göra er besvikna med att det gör den inte. De tidiga fälten som brukar ge tokiga mängder bär veckorna efter midsommar de mognade en bra bit före midsommar pga den värmebölja vi hade då. Och inte i så tokiga mängder som tidigare år. Vi har ett rabatterat pris på helback, men kommer inte ha kampanj som tidigare år med annonser och ett lågt pris. De bären finns helt enkelt inte i år.

Tillgången på bär är nu relativt begränsad om vi tittar i backspegeln och jämför åren. Vi har bär och kommer så ha fram till frosten kommer om det finns marknad för det. Vi har en del remonterande plantor som ger bär länge. Goda är de också.

Vad vi idag kan bedöma så slutar de tidiga sorterna ge bär framåt helgen/ev början av nästa vecka. Dessa fält är de där vi har mest areal bär. På mellansorterna och de sena sorterna så har vi betydligt mindre arealer att plocka på.

Paradmarsch 2 juli i Tranås

På lördag är det Jordgubbens dag i Tranås, denna dag sponsrar vi paradmarschen

13502963_1124090681011984_2569481470141035139_o