Kontakta oss

Translate

Här säljs våra jordgubbar för tillfället

Ica Supermarket Mjölby

Ica Supermarket Mjölby (sommaren 14)

Snart sommar?

Snart helg! Och snart farväl maj. Juni bara måste ge oss bättre bärväder, detta håller inte. Det mognar dåligt i fält och kunderna blir inte bärsugna i höstrusk.

Heja våren och sommaren!

Trevlig helg

Trevlig helg

Odlarnas tips i bärhantering hemma

Under vår flik ”Smått och gott” så har vi samlat lite tips och inspiration samt hur vi själva äter våra och andras Svenskt Sigill märkta bär.

Odlarnas tips

  • Vårt främsta tips är att äta bären rumstempererade. Då släpps smakerna fram bäst. Ut med dem i god tid innan servering.
  • Förvara dem i kylen i sina askar, försök undvika att ta i dem före det är dags att äta. Våra mänskliga fingrar är största orsaken till att bär tappar i spänst och utseende. Ett enda litet hål i ytskiktet kan räcka för att släppa in dåligheter som vi har på våra fingrar.
    Jordgubbar: Den som plockat bäret av plantan har inte tagit i bäret utan i stjälken, man knipsar av en jordgubbe. Därför är det ca 1 cm stjälk kvar på gubben.
  • Vill ni skölja era bär så gör det så nära servering som möjligt och med flugan kvar på jordgubbarna. Då tränger inte vattnet in i gubben.
    Bären mår inte bra av vattenhanteringen, de skall ätas så snart de blivit snoppade och/eller sköljda.
  • Själva så sätter vi fram askarna på bordet och till jordgubbar har vi vars en vass kniv och skär av flugan vid bordet. Vi sköljer bara bären om det kommit jordstänk på dem, annars äter vi alltid osköljda Svenskt Sigill märkta bär.
  • Skulle det mot förmodan bli bär över, in i kylen med dem så håller de sig bäst. Kylan är bästa konservatorn för bären.
Ätklara

Ätklara

Äter ni bär varje dag?

Ja, året om i någon form. Färska under säsong; naturella, med grädde, fil, yoghurt, glass eller mjölk. Eller gräddmjölk, det är en av favvisarna. Smoothie, paj och kräm gillas också. Sen gör vi saft och sylt. Och så har vi frysarna fulla för off-season behovet.

Idag blev det färska bär med yoghurt och sen med lite överbliven grädde. Innan dess åt vi nykokt kräm på jordgubbar och rabarber.

 

Vi älskar jordgubbar!

Länktips

Ibland händer det att matjournalister skriver positivt om jordgubbar och de svenska bären. Blev idag tipsad om 2 trevliga artiklar publicerade på Mitt kök

– 5 bra anledningar till att frossa i jordgubbar!

– Jordgubbar, här är allt du behöver veta

 

Tranås och Boxholm, nu kommer vi!

Dagens plock gav en hel del trots regn och kylskåpstemperatur ute. Ica Nära i Gripenberg får påfyllning, samt så kommer Ica Kvantum i Tranås, Hemköp i Tranås, Preem i Tranås och Ica Nära i Boxholm att få sina första leveranser för året! Lastbilen lämnar Oberga nu vid 11:30.

Rödisar!

Rödisar!

 

Is i magen

En sån där vacklande hatfrostprognos som leder till både vånda och ångest. Ibland måste man ha is i magen och avvakta beslut, men det är banne mig enklast med raka frostprognoser där besluten är lättfattade. Måste man så måste man. Men idag måste vi inte. Tror vi. Eller..?

Fiberduk på bär är inte bra, bären skadas och stänglarna knäcks samt så ökar man infektionstrycket pga den fuktighet man skapar under duken. Det blir snabbt över 25-30 grader under duken på morgonen/förmiddagen innan alla 11 hektar blivit avtäckta.

Nu är klockan 22:20 och vi kopplar ner oss från vädergudarna och går till sängs med ett alarm satt vid midnatt.

Tuffa beslut

Tuffa beslut

Bär varje dag!

Idag delade vi av fältet vi plockar på så att vi plockar halva fältet varannan dag framöver. Det innebär jämnare tillgång på bär i vår ”gårdsbutik” Ica Nära i Gripenberg. From nu så levereras det färska jordgubbar från Oberga dagligen dit.

Dagens bär togs direkt från fält till butik pga efterfrågan från kunder som stod och väntade i affären. Normalt vill vi ha in dem i kylen för att få mognaden att avstanna och för att förlänga hållbarheten. Våra bär plockas alltid helmogna för direktförsäljning.

Kommande vecka kommer vi till Ica Kvantum, Hemköp och Preem i Tranås och sen utökar vi så sakteliga försäljningsområdet i takt med mognaden.

En lugn söndag hemma

Idag har vi en lugn familjesöndag med barnen. Härligt solsken bjuds vi på så det har blivit mycket utelek hemma i trädgården.

Första rabarbern plockades av på de nya rabarberplantorna vi satte i vår. Vi odlar inga rabarber i företaget, det är helt privat, men kombinationen jordgubb och rabarber är ljuvlig i både paj och kräm.

På fältet utanför oss växer massa maskrosor, väldigt vackert. Nästan som Skånes rapsfält :-)

Inga orättvisor här inte

Alla får äta bär i vår familj, detta möttes vi just av på altanen.

Rättvist

Rättvist

Vi vann Eurovision!

Va var det vi sa :-) Måns är helt makalöst bra, ett helt magiskt nummer. Och han tog hem hela alltet. Presentationen av omröstningen försökte göras spännande, men MZ seger var aldrig hotad. Får skåla i vatten eftersom skumpan redan firats med här hemma och bären är uppätna :-)

Nu tar vi hem Eurovision!

På Oberga är vi segervissa, vi har redan druckit skumpan innan Esc börjar. Måns är vår Hero! Lycka till ikväll, du vinner utan tvekan! Esc2016 hamnar i Sverige!

 

Fredagsmys

Smakpatrullen ställer frivilligt upp åter en gång för att testa hur gubbarna trivs ihop med glass och grädde. De 3 G:na ”Gubbar, Glass och Grädde” är som gjorda för varandra. Bären har stått framme sedan lunch för att bli härligt rumsvarma och smakrika.

Tyvärr hade vi inte finglass hemma, det skall ju egentligen vara Mormor Magdas Vaniljstång till (från Mormor Magdas Därproducerade Glass). Då pratar vi smakexplosion av rang, men vi skall väl i ärlighetens namn säga att detta var gott det med.

Första frilandsbäret

Idag såg vi det första röda bäret på friland, hittills har de röda plockats i tunnlarna. Snart så är vi i full gång :-)

Detta fältet är ett odrivet fält som enbart har skyddats med fiberduk de nätter vi haft frost. Bären har fått mogna fram i sakta mak.

Frilandsbär

Frilandsbär

Premiärbären i affär!

I skrivande stund är leveransbilen på väg ner till Ica Nära i Gripenberg med årets första backar, det finns 30 askar till salu from nu kl.11:45

Vi rekommenderar alltid att bären äts rumsvarma, ett kallt bär smakar i stort sett inget. Förvara dem i kylen men ta ut dem i god tid innan servering. Läs gärna mer här under Odlarnas tips.

Dessa rödisarna kommer från tunnelproduktionen, där plantorna har tak över huvudet. Men ingen uppvärmning sker mer än av solens strålar.

Kontorsshopping

Äntligen har vi nytt kontor, våra varma trånga minimala knappa 6 kvm för 2 arbetsplatser har bytts ut till luftiga vältempererade 15 kvm. Ljuvligt! Men då behövs det mer möbler, så det blev en kompletteringshandling på IKEA idag.

Lösgodis i entrén, toppen IKEA! Energi behövs till en rundvandring runt hela varuhuset. Lekstationer med jämna mellanrum i butiken, toppen IKEA! 👍

Ny butik

Idag besöker vi Ica Supermarket i Huskvarna för att se om vi kan få leverera våra bär i deras fina butik.

Ica Huskvarna

Ica Huskvarna

Efter regn…

Efter regn kommer solsken (och klar kall natt).

Stackars blåbärsblommor som kommer få det kallt i natt, men vi kan inte täcka hela skogen med fiberduk 😐

Blåbärsblommor

Blåbärsblommor

Nytt profilmaterial

Skapa reklam gör allt vårt profilmaterial. Både på fordon, kläder och i försäljningsstånden. Idag var det tid för ett långbesök med storshopping. Snart plocksäsong och plockarna måste ha solkepsar :-) Senaste lastbilsinköpet måste också bli vacker. Och så lite nya ytterkläder. Alltid lika trevligt att vara hos er!

Skapa reklam

Skapa reklam

 

Viktigaste kollegorna

Man skall vårda sina viktigaste arbetskollegor, idag fick tassarna sig en genomkörare hos duktiga Elinor på Fot- & Sårvårdsspecialisten.

Man dansar ut därifrån :-)

Omvårdnad

Omvårdnad

Måndagsmys

Kvalitetstestarna fick jobb såhär på måndagskvällen :-)

Med beröm godkänt

Med beröm godkänt

Betyget blev högt; med beröm godkänt. På fredag räknar vi med att börja sälja på Ica Nära i Gripenberg, vår ”gårdsbutik”.

Veckans första plock

Veckans första plock gav 10 rödisar 🍓 Nu väntar vi 3 dagar tills nästa plock och hoppas på god tillväxt och härligt solsken 👍

10 godingar

10 godingar

Sista bäddarna läggs

Lägger bäddar på årets sista fält.

Blött och snett är dagens ledord. Det går bara att köra ner för backen. Och det går inte att backa upp igen överallt, trots 4wd och diff. Så för varje bädd blir det en tur runt fältet. Tålamod!

Bäddläggning

Bäddläggning

Nu är de här!

9 månader sedan vi åt sista egna gubben. Idag var det äntligen dags igen! 3 tappra bärletare hade god jaktlycka, med oss hem tog vi dock bara 8 rödisar. 2 till oss var :-)

Sorten är Honeoye, odlade i marken men i tunnel (tak över huvudet). Ingen ytterligare drivning.

Premiärbären äts alltid gemensamt, det var en tuff väntan för barnen innan storjordgubben kom hem från pumpreparationsjobbandet. Men så värt väntan!

Om ca 1 vecka, framåt nästa helg kommer första backarna till Ica Nära Gripenberg.

(Barnen har godkänt bilderna, de bad till och med om att bli fotade ”till datorn”)