Kontakta oss

Translate

Tranås torg! Nu är det dags!

Imorgon fredag gör vi årspremiär på torgdagen i Tranås.

Ni hittar oss på vår vanliga plats i hörnet vid stadshotellet ner mot Ica. Har ni handlat av oss tidigare så känner ni igen vår försäljare Sandra som gör sin femte säsong hos oss :-) 

Mums!

Mums!

Idag finns Obergagubbarna även i Eksjö, Nässjö och Huskvarna

Dagens försäljningsställen:
-Ica Nära i Gripenberg
-Preem i Tranås
-Ica Kvantum i Tranås
-Hemköp i Tranås
-Ica Nära i Boxholm
-Ica Supermarket i Mjölby
-Hugos Livs i Örserum
-Krysset Lanthandel i Ölmstad

Och så premiärbär i:
-Ica Supermarket i Eksjö
-Ica Kvantum Nässjö
-Ica Supermarket i Huskvarna

Här finns vi just nu

-Ica Nära i Gripenberg
-Preem i Tranås
-Ica Kvantum i Tranås
-Hemköp i Tranås
-Ica Nära i Boxholm
-Ica Supermarket i Mjölby
-Hugos Livs i Örserum
-Krysset Lanthandel i Ölmstad

From 25 maj även:
-Ica Kvantum Nässjö

Saknar ni Obergagubbar i er butik? Prata gärna med butiken och deras frukt och gröntansvarige. De lyssnar oftast på sina kunder.

Denna vecka kör Ica en nationell kortkampanj på belgiska jordgubbar och många butiker anger att de då inte kan sälja våra svenska gubbar. Med tanke på så många frågor som vi får gällande de orter vi ännu inte kommit in på så tror vi visst att det går (i de butiker som kör våra gubbar parallellt med de belgiska så funkar det alldeles utmärkt).

Varför dröjer leveransen?

Vi plockar tidigt på morgonen och därefter åker bären direkt in i kylen för att snabbt kylas ner. Det ökar hållbarheten och bären skall alltid förvaras väl kylda för att sen serveras rumstempererade för bästa smakupplevelse.

Försäsongens bär säljs utan ”bevakning”, dvs inne i butik. Då sköter butikerna bären och då använder vi plastask med lock för att minska deras svinn och för att butiken skall hållas ren och snygg. Det räcker med en jordgubbe på golvet så ser det grisigt ut och det är stor halkrisk.

När man lockar askar så måste bären vara helt nerkylda, annars blir det kondens. Vi gjorde ett test hemma för att visa hur en ask med rumstempererade bär blir när man sätter lock på den. Här har ni svaret på varför leveransen dröjde idag till Ica Nära i Gripenberg. Bären var 10-12 grader när de plockades, de skall ner till hälften av det innan lock.

Härlig kvällsmat

Idag blev det jordgubbar till kvällsmat här hemma, både liten och stor njuter :-)

Mums!

Mums!

Media på besök

Idag har Ulrika Nilsson, journalist från Auris som är Hörselskadades riksförbunds tidning, varit på besök i odlingen för reportage om den hörselskadade jordgumman Pernilla i kommande nummer 🍓 Här är en bild hon tog under dagens intervju.

Jordgumman Pernilla

Jordgumman Pernilla

Premiärbär!

Vid lunchtid idag rullade bilen ner till Ica Nära i Gripenberg med årets första askar med Obergagubbar!
26 askar á 250 g :-)

Det röda guldet!

Idag gav vi oss tid att gå på jordgubbsjakt, vi skulle gjort det igår egentligen men tiden rann iväg för oss.

3 liter ifrån en enda tunnel, väldigt god första skörd 🍓 imorgon plockar vi av resterande 10 tidiga tunnlar.

Nu är det riktigt nära!

Så här ser det ut i de tidigaste Honeoyetunnlarna idag, nu är det röda guldet nära!

11 maj

11 maj

Hallonen på Oberga

Så här växer numera hallonen hos oss, i torv i kruka som en ettårig kultur där vi byter plantmaterial varje år. En betydligt mera tidskrävande odling där vatten och gödning måste kontrolleras ofta och vara rätt justerat. Torven får inte torka.

De markboende hallonen har inte riktigt trivts hos oss, de behöver ha tak över sig för att stå emot väder och vind. Hallon är väldigt mottagliga för gråmögel, och med de blöta somrarna vi har bakom oss så har det mesta tyvärr möglat bort. Vi tog i höstas ett beslut att trots allt fortsätta med hallonodling, och tog då beslutet att de måste stå i tunnel och det måste vara friska plantor som vi vet statusen på.

Då är long cane hallon lösningen, produktionsklara hallon som kommer frysta under senvintern och som planteras för att ge skörd under säsongen. Sedan är dess roll som bärproducent hos oss klar. Nästa år gör vi samma sak igen. På så vis håller vi oss med friska plantor och drar inte med oss sjukdomar mellan åren. Under 2016 så har vi etablerat nya tunnlar vilket är väldigt tidskrävande i denna delen av landet där sten är rikligt förekommande, så våran hallonproduktion kom inte igång så tidigt som planen för kommande år är.

Leva livet och njuta av det

Vi försöker att inte jobba alltid, livet är för kort för det.
Man måste ge sig tid att leva och att njuta, små moment i vardagen kan ge oändlig energi.

Väderkvarnsberget

Idag tog vi och packade picnickorgen och gick på kvällspromenad med barnen upp till Väderkvarnsberget strax ovanför våra odlingar. Där ges en vidunderlig utsikt över nejden och våra fält och tunnlar.

Det tar sig!

Med denna vår/sommarvärme vi fått så händer det saker snabbt i fält. Så här ser de tidiga gubbarna ut idag. Vi räknar med att se första röda gubbe under kommande vecka.

Beräknad säljstart på Ica Nära i Gripenberg är under vecka 21.

Honeoye i tunnel

Honeoye i tunnel 7 maj

Charlotte

Charlotte. våran remonterande sort, börjar så smått vakna ur frysdvalan hon legat i sen hon lyftes upp ur mark i december.

Charlotte 5 maj

Charlotte 5 maj

Oberga sett från Gripenberg

Så här ser delar av vår odling ut sett från byns fotbollsplan. Den skarpögde ser att vi sponsrar Gripenbergs Bollklubb

Oberga

Oberga

Det blommar sedan en tid

13 april såg vi de första blommorna, en dryg vecka senare var det betydligt vitare ute i fält. Sen kom kylan och det tog nästan tvärstopp. Det fortsätter blomma, men det går långsamt långsamt framåt.

Ett internt mål vi brukar ha är jordgubbstårta med egna färska bär på Pontus födelsedag den 10 maj. Det lyckades vi med på hans 40-års dag för 2 år sen, ifjol missade vi med mycket. Det ser tufft ut även för årets tårta…

Vi räknar med att börja sälja i liten skala till mors dag.

Oberga i Boxholm

Ytterligare en Obergaförändring i sommar, denna gång gäller det Boxholm. Utanför Ica i Boxholm kommer våra bär inte längre säljas av oss själva utan av butiken.

Icahandlare Kalle har skaffat en glass och cafévagn att ha utanför butiken i sommar. Vi har fört diskussioner om hur vi skall kunna samarbeta för att få bästa flöde till både glass, café och bär samt hur vi skall lösa detta så att alla blir nöjda och glada. Lösningen vi gemensamt kommit fram till är att Icahandlaren tar hand om även bärförsäljningen, men att det fortsatt är våra Obergabär som säljs.

För de som sökt våra utannonserade tjänster har det inneburit att Kalle bett oss om att få de kvalificerade ansökningarna vi fått in. Vi har därför skickat ut frågor till berörda personer om vi får skicka över ansökan till honom. Vi använder oss av samma kollektivavtal så där är det ingen ändring, varken för er kunder eller de anställda. Men anställningen kommer vara hos Ica, inte Oberga. Även om man kommer sälja Obergagubbar :-)

Malwina

Malwina

Tack och hej Jönköping

Tyvärr så kommer vi inte ha någon egen försäljning i Jönköping säsongen som kommer. Vi kan helt enkelt inte som odlare av våra egna lokala produkter gå med i de priskrig som råder mellan försäljarna på orten. Att sälja under produktionskostnad är som ni säkert förstår en dålig affärsidé. Utöver det så tillkommer kraftigt ökade arbetsgivaravgifter för vår sommarjobbande ungdom. Så vi ger helt enkelt upp Jönköping, vilket såklart är tråkigt för både oss, er kunder och alla de ungdomar som behöver arbetslivsförberedande erfarenhet.

Vi har kämpat hårt under flertalet år med att ta oss in i Jönköping och medvetet tagit de kostnader som nyetableringar medför. Men de senaste 2 åren har varit väldigt tuffa med ganska så kraftiga ekonomiska förluster. Men optimister som vi är så har vi tänkt att det ger sig säkert, nästa år blir det bättre. Någon gång bör det vända. Men tyvärr så gick det åt motsatt håll och fler och fler försäljare har dykt upp med billiga bär söderifrån.

Droppen var när nu lönekostnaderna dessutom skjuter i höjden pga regeringens beslut med höjda arbetsgivaravgifter för våra fantastiska ungdomar. Ungdomar som många gånger har sitt första jobb hos oss och tjänar sina första egna pengar och lär sig att ”vara vuxen” och allt vad det innebär. Det känns riktigt riktigt tråkigt att inte kunna ge dessa 15 Jönköpingsungdomar jobb i år igen.

P.S.
Detta rör enbart Jönköping, där man tyvärr inte verkar vara så intresserade av lokala bär utan går på pris i första hand. Övriga orter kommer våra bär att finnas kvar på.

Gällande arbetsgivaravgifter så höjs de från 15,49% till 31,42% för ungdomar under 26 år vilket medför en fördyring av vår lönesumma med ca 350 000 kr under en säsong enbart i arbetsgivaravgifter.

Länge sedan sist

Hej på er! Här har det varit lite tyst på sistone, det beror enbart på att hemsidan/bloggen är det som tar mest av vår tid att uppdatera. Tid som det varit knappt om på sistone. Ni hittar oss enklast på Instagram under obergabarodling eller på Facebook under Oberga Bärodling. Där gör vi snabba uppdateringar ute ifrån odlingen.

Vi har under de senaste 2 månaderna varit upptagna med att anställa personal, teckna avtal och kontrakt med butiker, vi har byggt mera tunnlar över markodlingen och vi har byggt nya tunnlar och system för bordsodling. Tunnelprojekten har varit tuffa här i steniga Småland. Men nu är vi snart i mål, lite småsaker kvar att fixa till.

Eftersom vi är trångbodda och behöver mer mark att odla på (som inte finns) för att fixa växtföljden så behöver odlingen intensifieras. Odling i substrat i bordssystem och kruka är en lösning vi valt att testa i mindre skala under 2016. Ergonomi är en annan viktig faktor.

Tack för era ansökningar!

Nu är ansökningstiden för bärförsäljare, bärleverantör och gårdshjälp passerad. Vi tackar för alla fina ansökningar vi fått in!

Vi har nu ca 800 ansökningar att gå genom, svar ges under april månad.

Ansökan

Kung Bore är lynnig

Ja vad kan man säga, det är bara att rätta sig efter vädret. Inget mer att göra än att gå ut och skaka av snön från tunnlarna. De klarar snö men inte hur tungt som helst. Och mer snö är att vänta…

Årets första fältvandring

Idag var vi ute i det härliga solskenet och tog en promenad upp till vårt bortersta fält där vi just blivit klara med att klä på tunnlarna sin täckning. Nu hoppas vi vårsolen skall göra sitt på snön, särskilt inne i tunnlarna. Mer snö är att vänta enl SMHI:s prognoser som tyvärr stämt bra på sistone.

 

Här är vi!

Familjen Netler

Familjen Netler

Vem är vi egentligen? Oberga Bärodling är ett mindre familjeföretag som består av Pontus & Pernilla och våra jordgubbar Rasmus 6 år och Robin 4,5 år.

Vi gör vår 8:e säsong på Oberga gård som vi arrenderar del av, vi lever på bärodlandet sedan 3 år tillbaks. Enligt barnen kör pappa traktor och mamma jobbar, dvs hon sköter plockningen och traktor kör man enbart för nöjes skull… 😀

Vi är lediga om vintern och åker då gärna skidor både utför och på längden samt så gillar vi att resa och äta oss runt i världen.

Ofta får vi frågan ”äter ni fortfarande jordgubbar”. Svaret? Varje dag. Året runt. Färska bär under vår egen säsong, och via hemmagjord sylt, saft och kräm resten av året. Och det är lika gott varje gång!

Vi vill trycka på att vi är er lokala odlare och att våra bär kommer direkt från vår odling belägen vid sluttningarna mot Gripenberg mellan Tranås och Gränna i Småland. Bären är lokalproducerade av oss på Oberga Bärodling för konsumenter i närområdet. Vi sköter alla steg själva, från planta till kund. Vår affärsidé är att odla, leverera och sälja lokalproducerade bär av hög kvalitet i närområdet från nationaldagen till kräftpremiären.

Vi är certifierade enligt IP SIGILL:s regelverk för alla våra bär och får därmed märka våra produkter med Svenskt Sigill. Detta odlingssätt innebär bla att vi utifrån givna regler skonar miljön, säkrar kvaliteten och säkerheten på våra produkter samt är måna om arbetsmiljön på gården.

Våra jordgubbar och hallon är råvaran till tre lokala glassproducenters jordgubbs och hallonglass. RyssbyglassGrenna Glass och Mormor Magdas Därproducerade Glass. Otroligt roligt tycker vi!

Under 2016 kommer vi tillverka halloncider, jordgubbscider och svart vinbärsnektar via Brunneby Musteri.

Bärförsäljare

Som bärförsäljare hos oss jobbar man självständigt med ansvar för försäljning och kassa. I ansvaret för kassa ingår registrering av artiklar, betalning med såväl kort som kontanter och att ta ut kassarapporter. Med ständig kundkontakt är man företagets ansikte utåt och får självständigt hantera eventuella klagomål och andra problem. Utöver det direkta försäljningsarbetet så ingår uppgifter såsom kvalitetskontroll och inrapportering av aktuellt lagersaldo.

Personlig lämplighet, trevlig och glad samt vänligt kundbemötande är egenskaper vi söker hos våra försäljare. Internutbildning sker bredvid van försäljare. Tekniskt intresse är en fördel då tidsrapportering sker digitalt samt så hanterar man kassaterminal och kortläsare på sina arbetspass.

Det är ett flexibelt arbete med mycket eget ansvar. Då det är levande gröda vi arbetar med så styr den arbetet.

Arbetsplatsen är utanför Icabutiker där vi hyr försäljningsplats samt kylplats och på torg. Tillgång till toalett finns.

Arbetet som bärförsäljare riktar sig till sommarledig gymnasie och högskoleungdom. Arbetet är en deltids timanställning där man som längst arbetar 4,5 hrs/pass om man är under 18 år, 5 hrs/pass om man är över det. Försäljningsperioden brukar starta i början av juni och avslutas i augusti. Leverans och försäljning kan även ske innan och efter det, from andra halvan av maj och in i september. Ange gärna i din ansökan om du kan arbeta utöver huvudperioden. 

Vi har kollektivavtal avseende detaljhandel med Handelsanställdas förbund. Lönen är reglerad genom detta avtal och går i en trappstege utifrån ålder.

För att arbeta hos oss skall du som lägst fylla 16 år under det året du söker jobb för eftersom de arbetsuppgifter jobbet som bärförsäljare innebär kräver det. Det kvittar tyvärr hur bra du är, vi får inte anställa någon född efter 2000.

Skicka in en ansökan enligt mallen nedan till den mail som matchar den ort du söker till

jobb.aneby@oberga.se
jobb.boxholm@oberga.se
jobb.eksjo@oberga.se
jobb.mjolby@oberga.se
jobb.tranas@oberga.se
jobb.nassjo@oberga.se

Information vi efterfrågar:

Vad heter du?
När är du född? Fullständigt personnummer (10 siffror).
Var bor du?
Kontaktinformation: hemadress, hemtelefon, mobiltelefon och epost
Under vilken eller vilka perioder kan du jobba/inte jobba? (När slutar du skolan? Har du några resor inplanerade? När börjar skolan igen?)
Referenser

Samt så vill vi gärna att du skriver lite om dig själv, vad du gör om dagarna och vad som förgyller din fritid.
Bifoga gärna ett foto på dig så att vi får ett ansikte på namnet.

Vi tar enbart emot ansökan via epost. Ansökningar som ligger utanför det som är angivet ovan har vi ingen möjlighet att besvara då de har en tendens att ta över våra mailboxar. Vi riktar in oss på de som sökt och håller sig inom kravspecifikationen.

Sista ansökningsdag 2016-03-30. 
För orter där vi inte har försäljning så kan vi tipsa om våra länkar till kollegor ute i högerkanten.

Gårdshjälp

Vi söker dig som är morgonpigg och som vill arbeta ute i fält på plockstationen under bärplockningen, med start i slutet av maj/början av juni och fram till mitten av augusti (ev något längre). Allt beroende på när bären är mogna och säsongen tar slut.  

Arbetsuppgifterna är bla att väga in de plockade bären, kvalitetsgranska bären, skanna av plockarnas kort samt att vara ute på fältet och göra stickprovskontroller under plockningen.

God fysik och tekniskt intresse är en fördel samt så skall du kunna prata engelska. Kan du köra traktor så är det positivt.

Arbetet riktar sig till sommarledig gymnasie och högskoleungdom. Arbetstiden varierar något över säsongen, men man startar kl.04-05 under högsäsong och brukar oftast hålla på till ca kl.10-12.

Skicka in en ansökan till jobb.plock@oberga.se enligt mallen nedan

Information vi efterfrågar:

Vad heter du?
När är du född? Fullständigt personnummer (10 siffror).
Var bor du?
Kontaktinformation: hemadress, hemtelefon, mobiltelefon och epost
Under vilken eller vilka perioder kan du jobba/inte jobba? (Har du några resor inplanerade? När börjar skolan igen?)
Ev referenser

Samt så vill vi gärna att du skriver lite om dig själv, vad du gör om dagarna och vad som förgyller din fritid.

För att arbeta hos oss skall du som lägst fylla 16 år under det året du söker jobb för eftersom de arbetsuppgifter jobbet som gårdshjälp innebär kräver det.
Det kvittar tyvärr hur bra du är, vi får inte anställa någon född efter 2000.

Vi tar enbart emot ansökan via epost. Ansökningar som ligger utanför det som är angivet ovan har vi ingen möjlighet att besvara då de har en tendens att ta över våra mailboxar. Vi riktar in oss på de som sökt och håller sig inom kravspecifikationen.

Sista ansökningsdag 2016-03-30
Lön enl. kollektivavtal.