Kontakta oss

Translate

Sommar på tallriken

Lite somrig kvällsmat piggar upp. Allt utom mozzarellan och balsamicosåsen är egenodlat.

Mozzarella, ordgubbar, basilika, balsamicosås och flingsalt. Mums så gott!

Ryssbyglass

Ryssbyglass driver en fantastisk verksamhet på sin gård utanför Nässjö.

Gårdens kor står för en stor del av ingredienserna i glassen.
Jordgubbsglassen är på Obergabären som skeppades dit för någon vecka sedan.

 

Stängt i Jönköping

Dystert läge

Dystert läge

Så här dystert är läget över länet. Vi tog igår beslutet att temporärt stänga våra mest väderutsatta försäljningsställen.
Tillsvidare håller vi Jönköping Hagaberg och Jönköping Vätterslund stängda.

Vi har öppet som vanligt på:
– Tranås Ica, Tranås torg, Nässjö Ica och Eksjö torg kl.9:30-18:00
– Aneby Ica, Eksjö Ica, Boxholm Ica och Mjölby Netto kl.10:00-18:00

Hallon

Under eftermiddagen levererar lastbilarna ut dagens hallonplock både norrut och söderut. Jönköping hinner vi dock inte till idag.

Styckpris – 25 kr/ask
3 askar eller mer – 20 kr/ask

Bären är väldigt stora för tillfället, så vikten per ask är väldigt ungefärlig. Varje back är vägd in vid plockning till runt 2 kg bär, dvs ca 150 g/ask. Vi kan inte fylla mer än fullt i backarna, sen ramlar det av. Därför anger vi ingen absolut vikt.

Ändrade öppettider

Idag tvingade vädret oss att stänga tidigare i Mjölby, Boxholm och Jönköping Hagaberg. Det är ställen där vi står ute och är ganska så oskyddade mot mycket regn och kraftig blåst. Dessa ställen kommer förbli stängda under söndagen med då prognosen inte ser särskilt lovande ut.

Vi har öppet som vanligt på:
– Ica Tranås och Ica Nässjö kl.9:30-18:00
– Ica Aneby, Ica Eksjö,och Jönköping Vätterslund kl.10:00-18:00

Sovmorgon

Vi går mot mörkare tider, och i takt med att solen går upp allt senare så måste vi vänta längre innan vi kan börja plocka. Det måste vara ljust nog för alla att skilja rött från grönt. En annan faktor är temperaturen. Är det kallt kan vi plocka längre in på dagen utan att kvaliteten påverkas.

För tillfället plockar vi på vår näst senaste sort, Salsa, och hälften av våra ny planteringar. Nästa vecka kommer Malwina, tror vi. Det är vår allra senaste sort, och den mognar lååååångsamt. Det finns dessutom nyplanterade Malwina som kommer ännu senare.

Enligt nuvarande prognos kommer det finnas jordgubbar och hallon åtminstone tre veckor i augusti. Högsäsongen är dock slut redan efter helgen.

Hallonen börjar så sakta att mogna

Idag gjorde vi första hallonplocket, det gav bara drygt 4 backar, men 4 är mer än 0 :-)
2 backar finns till försäljning på torget i Tranås och 2 finns på torget i Eksjö.

Snart så mognar det fram så att vi kan börja plocka dagligen, då går det ut hallon till alla egna försäljningsställen.
För att det skall mogna på i rätt takt behövs dock lite tätare besök av solen.

Vi har även ett försök i år med att odla hallon i tunnel. Det ser väldigt lovande ut. Det är fullvuxna plantor vi satt in som det bara tas en skörd på. Det finns stora fördelar med att ha tak över dem, hallon ogillar vatten från ovan och kvaliteten blir lätt lidande. Med ettårig kultur minskar man även på ogrästryck och skadedjursangrepp.

En avgrävd och två brunna kablar…

Nu har SVT Väst en nyhet om kommunikationsfelet som även drabbat oss. Vårt interna system finns hos ett företag som har sina servrar anslutna via just denna kabel…

Klen tröst att fler är drabbade. Ett gäng kabelrallare lär ha en lång natt framför sig.

Problemen är dock inte värre än att vi kommer öppna som vanligt.

Hålla eller rulla tummarna?

Vår verksamhet är mer beroende av internet än man först kan tro. Och många funktioner ligger i molnet, eller hos externa leverantörer. Exakt var och hur det faktiskt fungerar spelar inte så stor roll så länge allt fungerar.

Just nu fungerar det inte. Felet verkar ligga hos Tele2. Och problemet verkar gå så djupt att man inte ens kan ringa dem. Dessutom är det ju både helg och semester så det är inte självklart att någon ens jobbar med det.

För det mesta fungerar allt dock väldigt bra. Värst hittills var det 2012. Då vattenfylldes serverhallen där vår hemsida och e-post finns. Tog nästan två veckor innan allt fungerade bra igen. Tror just den leverantören lärde sig.

Återstår nu hur länge vi får hålla eller rulla tummarna idag.

Driftstörning.

Driftstörning.

En tur till torget

Idag fick jag rycka in som chaufför tidigt på morgonen. Helt planerat dock. Just denna helg är vi lite underbemannade och inte ens våra superduktiga sommarjobbare fixar att vara på två ställen samtidigt.

Öppning av torgståndet i Eksjö.

Öppning av torgståndet i Eksjö.

Händig bonde

Så här i semestertider gäller det att leva upp till epitetet händig bonde.

Igår ringde en av våra chaufförer från det försäljningsstånd som ligger allra längst bort från gården. Problem med lastbilen, det ryker från motorhuven.

Via telefon och med mobilkamera försöker vi avgöra vad som är tokigt. Eftersom det inte brann så kom vi fram till att det måste vara ånga. Kanske kondensvatten från ACn som droppar på varm motor. Olja och vatten i motorn var bra så chauffören kör försiktigt vidare hemåt.

Bilen verkade som vanligt. Röken försvann när han körde utan AC.

Det gick bra till han fick motorstopp på E4 ungefär vid Elmia. Startar igen utan problem och kör sakta till nästa avfart. Motorn dör igen så fort man lägger i fyran.

Sakta tuffar ekipaget vidare mot Oberga, närmaste vägen via Lekeryd. I Vireda tar resan slut när bränslelampan tänds.

Efter bogsering hem till gården var det lätt att hitta felet. Ett spridarrör uppe på motorn hade spruckit. Nytt rör fixades över natten och nu är allt bra igen.

 

Regn och röta

Nu ser vi tydligt följderna av först en kraftig värmebölja och sedan allt regn de gångna veckorna. På flera av våra fält har många jordgubbar börjat ruttna innan de ens mognat.

Resultatet av detta är både minskad tillgång och en del kvalitetsproblem.

Våra jordgubbar plockas på ackord. Varje back kontrolleras och vägs innan den lämnar fältet, men det är väldigt svårt att hitta alla ruttna jordgubbar, både för plockarna och för oss som kontrollerar. Och det varierar väldigt från person till person hur duktiga plockarna är på att sortera bort dåliga bär.

Våra försäljare är instruerade att kontrollera minst en ask per back. I mån av tid skall alla askar kontrolleras. Allt för att du som kund inte skall få dåliga bär i asken du köper.

Har du som kund trots allt drabbats av dåliga bär? Mycket tråkigt att höra. Men vi har 100% garanti på våra bär. Vänd dig direkt till något av våra försäljningsstånd så ersätter vi de dåliga bären. Ta gärna med den tomma asken (så att vi vet sort) och kvittot (så vi vet plockdag).

En ask jordgubbar?

Jordgubbar säljs av tradition oftast i öppna pappaskar. Lite slarvigt omnämns askarna av många som ”en liter”, medan de nästan alltid är märkta ”ca 500g”. Den faktiska volymen varierar mellan olika modeller.

För oss är korrekt märkning av största vikt. Bokstavligt talat. Varje back kontrolleras och vägs innan den lämnar fältet. I våra försäljningsstånd skyltas och säljs bären ”per ask”, inte ”per liter”.

Vårt tomma emballage väger 800g per back, dvs 15 pappaskar och en plastback. Därför är våra vågar normalt ställda på 8,3 kg. Under det så är backen inte full. De flesta backar väger dock mer än så, askarna skall ju se fulla ut också.

Askarna får dock inte vara överfulla, och det är inte för att vi är snåla Smålänningar. Förklaringen ligger i hanteringen. Backarna staplas och körs på skumpiga vägar. Har vi för mycket råge mosas bären av backen ovanför.

Vikten varierar också mycket beroende på bärstorlek. Med riktigt stora och oformliga bär blir det helt enkelt mer luft i askarna. Och med små bär blir det såklart tvärt om.

Mellansäsong

Just nu är vi i ett skifte mellan olika fält och sorter.

Våra tidigaste fält med Honeoye är slutplockade för i år. Vi väljer medvetet att inte plocka sista omgången bär eftersom dessa oftast inte riktigt uppfyller våra kvalitetskrav.

De stora mängderna denna vecka kommer från våra fält med Sonata. Vi har även en del Salsa framme, men de verkar mogna i mer beskedligt tempo än andra sorter.

Framför oss har vi först nyplanterade fält som ger skörd cirka två månader efter plantering. Och avslutningsvis den sena sorten Malwina som just nu blommar för fullt.

Salsa på tillväxt.

Salsa på tillväxt.

Semestertider

Vi är mitt uppe i er, våra kunders, semesterperiod. Det innebär ändrade köpvanor och vi justerar precis som tidigare år våra öppettider.

Bären tar dock inte semester, de mognar på i rask takt.

From imorgon den 13 juli har vi öppet enl följande i våra egna försäljningsstånd:

Försäljningsstånd med egen personal:
(Alla rubriker är klickbara)

Ica Kvantum, Tranås
Måndag-fredag: kl.09-18
Lördag-söndag: kl.09:30-18

Ica Kvantum, Nässjö
Måndag-fredag: kl.09-18
Lördag-söndag: kl.09:30-18

Ica Supermarket, Eksjö
Alla dagar kl.10-18

Ica Supermarket, Aneby
Alla dagar kl.10-18

Ica Nära, Boxholm
Alla dagar kl.10-18

Netto, Mjölby 
Alla dagar kl.10-18

Netto, Hagaberg (Jönköping)
Alla dagar kl.10-18

Netto, Vätterslund (Jönköping)
Alla dagar kl.10-18

Med reservation för slutförsäljning.
Samtliga Ica butiker säljer våra bär inne i butik till samma pris under de tider då vårt försäljningsstånd inte har öppet.

Torgförsäljning med egen personal

Eksjö torg
Måndag-Fredag: kl.08-18
Lördag: kl.8-14
Söndag stängt

Tranås torg 
Måndag-Fredag: kl.08-18:15
Lördag: kl.9:30-13:30
Söndag stängt

Övriga försäljningsställen kan ni läsa om här

Bärplockare

Vi söker dig som är morgonpigg och som vill arbeta ute i fält med bärplockning, med omgående start fram till ungefär mitten av augusti. Allt beroende på när bären är mogna. 

Arbetsuppgifterna är bla att plocka bären, kvalitetsgranska bären och ta dem till plockstationen.

God fysik är en fördel. Kan du köra traktor så är det positivt.
Arbetstiden varierar något över säsongen, man startar kl.05 och brukar oftast hålla på till ca kl.10-12.

Skicka in en ansökan till jobb.plock@oberga.se enligt mallen nedan

Information vi efterfrågar:

Vad heter du?
När är du född? Fullständigt personnummer (10 siffror).
Kontaktinformation: hemadress, hemtelefon, mobiltelefon och epost
Under vilken eller vilka perioder kan du jobba/inte jobba?

För att arbeta hos oss skall du som lägst fylla 18 år under det året du söker jobb för.
Ackordslön. 

Vi tar enbart emot ansökan via epost.

Den goda jordgubbsfén i arbete

Barnen på Lukas sommarförskola i Tranås får idag jordgubbsfrossa, våra egna söner går där nu under juli månad och de vill bjuda sommarkompisarna på bär.

Vi lade på vår Facebook ut följande fråga:
– ”Något mer ställe som vi kan få förgylla morgondagen för? Vi vill gärna ge bort lite sommarkänsla i form av bär i detta höstrusk.
Ge oss tips! Kan vara barnverksamhet, äldrevård, övrig omsorg eller bara en bärtokig arbetsplats” 🍓

Och oj vilken respons vi fick! Idag frossar personalen på Ticnet och busschaufförerna i Tranås på bär, flertalet gruppboenden, förskolor och fritids likaså. I Nässjö levererar vi bärfrossa till boende och personal på ett serviceboende och några fritids hämtar bär.

Idag är vi små jordgubbsféer som sprider sommar omkring oss i höstrusket!

11722586_930771056968675_1491265706523218037_o

Nu är sommaren här!

Nu är sommaren här! Lite svårt att tro när regnet vräker ner och temperaturen ligger runt 13°C.

Men om vi ”lyssnar” till våra jordgubbsplantor så är det högsommar nu. Massvis med fina bär. Och fler på väg. De riktigt sena fälten blommar fortfarande, medan våra allra tidigaste fält är nu slut för i år.

Direkt efter sista plock så klipper vi av blasten som ett första steg i förberedelserna för nästa säsong. För oss börjar säsong 2016 idag, trots att vi knappt kommit halvvägs av säsongen 2015…

Nu är helt klart den bästa tiden att spara lite av sommaren till höst, vinter och vår. Vi har kampanjpris på hela backar. Bären är fina. Och man kan ändå inte ligga på stranden! Passa på att safta, sylta och frysa in.

 

Vill du arbeta hos oss?

Eftersom våran ordinarie gårdshjälp kommer gå på semester strax så behöver vi ha förstärkning i fält. Start omgående.

Läs mer på: Gårdshjälp

Kan man plocka i regn?

Vi får ofta frågan hur vi gör när det regnar. Kan man plocka då?

Svaret är faktiskt ja, det går…

Kläderna i fält varierar efter smak och arbetsuppgift. Alla har någon form av regnställ eller skalkläder med funktionstyg. En kille har vadarstövlar. Själv har jag samma kläder som i skidbacken på vårkanten. Minus pjäxor och hjälm.

Vårt emballage tål faktiskt fukt mycket bättre än man först kan tro om en pappask. Det är stor skillnad mellan askarna idag och för bara 10 år sedan. Förr hade vi särskilda plastaskar för regniga dagar, men de står och dammar i lagret sedan flera år.

Ute i fält jobbar vi under bar himmel. Inne på plockarstationen har vi tak över arbetsbordet och bären.

På våra fält är bären väl skyddade från både sol och regn av grönskan. Frodigt ogräs kan vara till nytta ibland. Men just nässlorna som på bilden nedan är plockarna inte särskilt förtjusta i.

Ogräset i just detta fält skyddar även effektivt mot jordstänk. I år har vi ännu inte spridit någon halm i gångarna. Halmen har flera negativa sidoeffekter, förutom extra arbete och inköp. När plantorna blommar så måste vi skydda dem mot frost och halm i gångarna ökar risken för frostskador markant eftersom den isolerar bort strålningsvärmen från jorden. Förr spred man halm som sedan frästes bort inför nästa säsong, men med upphöjda bäddar och plast mot ogräs bland plantorna så går det inte längre.

Allt fler bluffar om svenska jordgubbar

Våra bär är odlade av oss själva i närområdet, vi har kollektivavtal som ger vår personal bra arbetsvillkor och rätt lön samt försäkring, vi har ett av Skatteverket godkänt kassasystem som vi faktiskt använder och vi betalar alla skatter och avgifter som krävs. Vår verksamhet är rakt igenom vit och det är vi oerhört stolta över.

150 kr som några i kommentarsfältet på Facebook skrev om i veckan, då bör man faktiskt tänka på vem som tjänar några pengar och om någon får lön. Är det ens svenska bär i askarna? Det är under total produktionskostnad för oss och det gör oss ledsna och se att priset styr så att man inte tänker på de som jobbar med det.

Allt fler bluffar om svenska jordgubbar

I helgens Smt, TT och VP stod mycket nyttig info om den smutsiga jordgubbsförsäljarbranschen. Vi tillhör artikeln med rubriken ‘De har bra villkor’.

Gårdshjälp

Vi söker dig som är morgonpigg och som vill arbeta ute i fält på plockstationen under bärplockningen, med start omgående och fram till mitten av augusti (ev något längre). Allt beroende på när bären är mogna och säsongen tar slut.  

Arbetsuppgifterna är bla att väga in de plockade bären, kvalitetsgranska bären, skanna av plockarnas kort samt att vara ute på fältet och göra stickprovskontroller under plockningen.

God fysik och tekniskt intresse är en fördel samt så skall du kunna prata engelska. Kan du köra traktor så är det positivt.

Arbetet riktar sig främst till sommarledig gymnasie och högskoleungdom. Arbetstiden varierar något över säsongen, men man startar kl.04-05 under högsäsong och brukar oftast hålla på till ca kl.10-12.

Skicka in en ansökan till jobb.plock@oberga.se enligt mallen nedan

Information vi efterfrågar:

Vad heter du?
När är du född? Fullständigt personnummer (10 siffror).
Var bor du?
Kontaktinformation: hemadress, hemtelefon, mobiltelefon och epost
Under vilken eller vilka perioder kan du jobba/inte jobba? (Har du några resor inplanerade? När börjar skolan igen?)
Referenser

Samt så vill vi gärna att du skriver lite om dig själv, vad du gör om dagarna och vad som förgyller din fritid.

För att arbeta hos oss skall du som lägst fylla 16 år under det året du söker jobb för eftersom de arbetsuppgifter jobbet som gårdshjälp innebär kräver det.
Det kvittar tyvärr hur bra du är, vi får inte anställa någon född efter 1999.

Vi tar enbart emot ansökan via epost.

Lön enl. kollektivavtal.

Perfekt väder att sylta, safta och frysa in!

Regnet vräker ner, det står som spön i backen rent ut sagt här på Oberga. Vad passar bättre då än att tillbringa några timmar inomhus med de ljuvliga sommarbären?

Passa på att frysa in sommaren, den är ljuvlig att ta fram i höst och vinter.

Vi är tillbaka!

Idag finns åter våra bär att handla hos ICA i Huskvarna och ICA i Bankeryd.

Eftersom vi har fått många frågor om just dessa butiker så hoppas vi på god åtgång och nöjda kunder!

Somrig köttfärssås

Vi gillar att experimentera i köket. Oftast är det bär inblandade. Och för det mesta blir det också riktigt lyckat.

En tes vi driver är att i alla rätter med tomat så kan man använda jordgubbar istället. I samband med en pressträff för några år sedan blev vi utmanade av en matskribent: har ni provat köttfärssås.

Detta blev starten för mer okonventionella blandningar. Och några nya favoriter.

Köttfärssås med jordgubbar istället för tomatkross fungerar alldeles utmärkt. Sötman och syran från bären ger en frisk och somrig ton. Ungarna älskar den. Och just till denna anrättning skippar vi ketchupen i vår familj.

Somrig köttfärssås

Somrig köttfärssås