Kontakta oss

Translate

Vi är tillbaka!

Idag finns åter våra bär att handla hos ICA i Huskvarna och ICA i Bankeryd.

Eftersom vi har fått många frågor om just dessa butiker så hoppas vi på god åtgång och nöjda kunder!

Somrig köttfärssås

Vi gillar att experimentera i köket. Oftast är det bär inblandade. Och för det mesta blir det också riktigt lyckat.

En tes vi driver är att i alla rätter med tomat så kan man använda jordgubbar istället. I samband med en pressträff för några år sedan blev vi utmanade av en matskribent: har ni provat köttfärssås.

Detta blev starten för mer okonventionella blandningar. Och några nya favoriter.

Köttfärssås med jordgubbar istället för tomatkross fungerar alldeles utmärkt. Sötman och syran från bären ger en frisk och somrig ton. Ungarna älskar den. Och just till denna anrättning skippar vi ketchupen i vår familj.

Somrig köttfärssås

Somrig köttfärssås

Är man sjuk skall man vila, inte jobba…

Vi har helt fantastisk personal! Utan dem skulle ingenting fungera…

Idag fick vi två sjukanmälningar strax före 06:45. Båda gällde samma försäljningsplats och passen efter varandra. Ganska tufft läge, men inom 5 minuter efter att vi skickat förfrågan om inhoppare så var problemet löst!

Även bra IT-stöd är en enormt viktig del i vår verksamhet. Hela administrationen sköts av två personer, som dessutom gör en massa annat också.

Till vår hjälp har vi ett egenutvecklat system som knyter samman schema, kommunikation (via SMS), kassasystem, lager, leverans, fakturering och arbetsregistrering. I systemet har vi kunnat automatisera väldigt många arbetsuppgifter.

Och numera, med bra 3/4G och smarta telefoner, så ryms bokstavligt hela kontoret i fickan. Enda haken är att batterierna bara räcker knappt halva dagen…

Mot mörkare tider

Väder och årstider har vi, det är bara att gilla läget.

Enligt prognosen igår skulle regnet komma idag kl 05-06, men i verkligheten har det regnat sen 03.

Regnet i sig är inget större problem. Visst allting blir blött och tungjobbat, men det funkar. Ljuset däremot är ett problem. Solen går idag upp 04:07 i norra Småland. Med regnmoln är det för mörkt för att skilja röda jordgubbar från grön bär och blad.

Hoppas jag nu lyckats nå alla anställda så att inte något gäng står och väntar på fältet ute i ösregnet. Får kanske åka upp och kolla.

Regnplock

Nytt rekord på kortköp!

Idag har vi slagit nytt rekord i kortköp, tre av fyra köp betalades med kort. Helt fantastiskt!

För bara tre år sedan, när vi för första gången provade en kortlösning, så upplevdes detta som en fullständig utopi. När vi försökte testa olika system fick vi reaktioner som ”varför”, ”det går aldrig”, ”det blir för dyrt” och ”ingen kommer ta fram kortet i ett jordgubbsstånd”. Och i diskussioner kring kassasystem var tonerna de samma.

Tillsammans har vi nu verkligen visat att det går!

Både vi och vår personal uppskattar denna utveckling otroligt, främst för ökad säkerhet och trygghet ute i försäljningsstånden. Nu jobbar vi vidare mot nya höjder.

Rekord är ju till för att slås!

Söndagsöppet

Jordgubbarna har dålig koll på veckans dagar. Eftersom det mognar lika mycket även söndagar så får vi anpassa oss till naturen och plocka även då.

Sovmorgon? Nej, dålig idé. Det skulle innebära att vi måste jobba längre på dagen. Och då kommer det vara alldeles för varmt både för plockarna och bären.

Värmen har (nästan) givit oss solsting. Därför här vi just idag tokbra pris på helbackar. Passa på att fylla frys och skafferi.

Idag har är alla egna försäljningsstånd öppna, förutom på torgen.

Solsting?

Söndagen den 5/7 har vi ett specialerbjudande på hel back jordgubbar via Facebook.

Erbjudandet gäller under söndagen, så långt bären räcker och enbart i våra försäljningsstånd med egen personal. Ingen mängdbegränsning. Endast kortbetalning.

För att ta del av erbjudandet måste du klicka på länken och följa instruktionerna.

Solstingserbjudande

Solstingserbjudande

Värmebölja

Som ni märkt så understiger nattemperaturerna knappt 20 grader, det betyder mognad dygnet runt i fälten på Oberga.

Nu sänker vi priserna:

1 ask – 30 kr
2 askar eller mer – 25 kr/st
Hel back med 15 askar (ca 7,5 kg bär) – 350 kr (plus pant på 20 kr för backen)

Passa på, nästa vecka väntar kyligare väder och regn vilket oftast betyder broms i mognaden.

Och kom ihåg: tänk på försäljarnas säkerhet och betala helst med kort.

Morgonstund har guld i mun

Vacker start på vad som troligen kommer bli årets varmaste dag. Just det dröjer dock lite, vi har ytterligare ett par timmar med riktigt bra arbetstemperatur.

Månen framför oss och solen i ryggen. Långa men skarpa skuggor. Alla är muntra och glada.

Värmeböljan gör att mängderna i fält ökar något, men samtidigt är våra tidigaste fält nästan helt slutplockade för i år. Och suget efter jordgubbar ökar markant.

Med dagstemperaturer kring 30°C måste vi tillämpa siesta. Inget arbete i fält 10:00-18:00. Risken för solsting och vätskebrist är för stor.

Våra anställda på gården är rätt nöjda med det. Nästan alla åker till stranden eller någon badplats…

image

Ingatorps marknad?

Idag 2/7-15 är det Ingatorps sommarmarknad. Och det har nästan blivit tradition att vi säljer jordgubbar till kampanjpris på marknaden.

Tyvärr gick det inte i år. Marknaden ligger väldigt tidigt samtidigt som säsongen ligger aningen sent. Just nu har vi helt enkelt inte tillräckligt med bär.

Vi kan dock trösta alla bärälskare med att säsongen istället blir längre och att våra bär kommer finnas varje dag på våra ordinarie försäljningsställen ända in i augusti.

Dagens jordgubbar är på väg

Klockan är 4.20 och plocket är just nu i full gång. Glada miner från alla trots att solen precis kommit över horisonten. Fältet ger riktigt bra. Plockarna är nöjda för de får plocka mycket. Och vi är glada att få ihop tillräckligt med bär till alla jordgubbssugna kunder.

Idag plockar vi för sista eller möjligen näst sista gången i tunnlarna. I år har de varit helt fantastiska. Varenda blomma har utvecklats till en fin röd jordgubbe som vi plockat.

Jordgubbsskopa

Jordgubbsskopa

Vi har ingen självplockning

Vi har sedan några år upphört med all sorts självplockning på Oberga Gård.
För dåligt kundunderlag helt enkelt, många dagar kom det inga självplockare, vilket leder till för stora personalkostnader.

Ni kan istället köpa hel back med jordgubbar i alla våra egna försäljningsställen och beställa för leverans dagen efter i de flesta butiker som har våra bär. Alla butiker har inte möjlighet att hantera köp av hela backar.

Här säljs våra bär idag (klicka på länken)

Helback-400-ÅretsKampanj

Sol och värme!

Nu verkar sommaren äntligen vara på väg. Två varma och soliga dagar gör stor skillnad. Både på försäljning och tillgången i fält.
Igår sålde vi slut på jordgubbarna och fick stänga tidigare nästan överallt. Alla blev plötsligt sugna på jordgubbar. Och idag märker vi en tydlig ökning av mogna bär i fält.

Eftersom det är söndag öppnar vi något senare, och kan ta sovmorgon till kl.04:30. Om två timmar skall den första lastbilen rulla, så nu gäller det att hålla tempot. De flitigaste plockarna fyller en back på 10-12 min, inklusive promenaden in för att lämna den.

Livsnjutare

Jag kom precis hem från plocket. Nästan alla dagens bär är nu på väg till er kunder, jag sparade några askar till familjen också.

Barnen mötte upp i hallen. Store sonen tar två jordgubbar och studsar tillbaka till soffan och barnprogrammet. Lille sonen tar en hel ask balanserar den försiktigt hela vägen upp i soffan. Skönt tillbakalutad utbrister han tillslut:

”- Mmmm… Färska jordgubbar.”

En sann konnässör vad gäller jordgubbar

En sann konnässör vad gäller jordgubbar

Gryningsgänget

Gryningsljuset är vår startsignal. Veckorna kring midsommar bjuder på fint morgonljus. Och oftast behaglig temperatur i fält. Varje eftermiddag planerar vi plockningen dagen därpå. Starttid bestäms ifrån flera kriterier:
– Arbetsljus: solen måste vara uppe, och är det molnigt räcker det inte med lite.
– Temperatur: ligger prognosen nära nollan får vi vänta
– Antal plockare i relation till mängden bär, plocket måste vara klart i tid

Idag flyter allt fint. Första lastbilen rullar om 3h. Och i kväll är bären både sålda och uppätna.

image

Facebook

Oberga Bärodling har en Facebooksida. Där korslänkas automatiskt inlägg som görs på hemsidan, vi gör alltså inga manuella inlägg just på Facebook.

Önskar ni svar på kommentarer så gör kommenteringen i hemsideinlägget på www.oberga.se, vi är inte aktiva på Facebook utan det är ett informationsflöde som efterfrågats av er bärälskare på småländska höglandet. Hemsidan äger vi och arbetar med som informationsredskap i vår verksamhet, Facebook är vi bara användare på och har inte tiden som krävs till att bevaka för frågor och svar.

Nyplockade?

På bilden har plocket varit igång knappt tio minuter. Om ett par minuter kommer de första plockarna resa sig med fulla backar. Klockan är 04:10. Om tre och en halv timme startar försäljningen.

God morgon alla jordgubbsälskare!

wpid-img_20150626_041013.jpg

 

Årets kampanj

Nu är årets kampanj på hela backar igång. Det går bra att handla överallt där våra bär säljs.

Oftast kan man få bären direkt i våra egna försäljningsställen, men i butiker som säljer våra bär måste man beställa för leverans nästa dag. Det de har i butiken är det de köpt för hela dagens beräknade styckförsäljning. En eller flera helbackar kan då göra att de får slut på bär resten av dagen.

Helback

Helback

Lånetraktor

Sedan snart två månader är denna toppmoderna lyxmodell av traktor gäst i vår verksamhet. Ett oplanerat men trevligt besök.

Bakgrunden är att vår New Holland M135 även denna säsong drabbats av problem. Denna gång brand i en kabelstam under hytten.

Tack vare snabb och rådig insats av föraren begränsades skadan till just kablarna. Men en ny kabelstam av exakt rätt modell går verkligen inte att uppbringa. I hela världen. Nästan alla traktorer av samma modell som skrotats verkar ha brunnit på exakt samma ställe…

Nu väntar vi på att den istället skall lagas. Och byggas om lite för att det aldrig skall hända igen. Men i semestertider kan det dröja.
Vi är mycket tacksamma för att RC Maskiner och Länsförsäkringar ställer upp och hjälper oss.

Regnmogna bär?

Sedan midsommar har vi fått över 50mm regn. Ingen dag utan att det kommit minst ett par skurar. Ofta rejäla dessutom. Plocket i tisdags var det blötaste sedan sommaren 2007.

Trots allt gråväder så mognar det nu fram en hel del jordgubbar. Och de flesta är både stora, fina och goda.

Tyvärr finns det nu även både lösa och ruttna bär i landen. Enstaka kan även slinka med i askarna. Vi jobbar hårt för att hålla kvaliteten på topp, men misstag sker.

 

Presentkort Shopping Tranås

Nu är vi igång och anslutna till Tranås Handels presentkort.

Köp Tranås presentkort och ge bort en gåva och gör någon glad.
Tranås presentkort är ett elektroniskt presentkort som du kan använda i Tranås butiker, caféer, restauranger eller hotell.

Presentkorten är giltiga i 1 år från inköpsdagen.

Nedan ser du var du kan köpa presentkortet:

Tranås Handels kontor, Storgatan 39B
Tranås Turistbyrå, Storgatan 22
Audio Video, Storgatan 31
Alséns, Elkedjan, Ågatan 23

Du kan ladda presentkortet med valfritt belopp mellan 100- 5000 kronor. Du kan välja att betala presentkortet med ditt betalkort eller kontant. Fakturakunder hänvisas till Tranås Handel kontor.

Musiklördag i Tranås

Nu på lördag är det dags för Musiklördag i Tranås. Det kommer att finnas en scen på Klockareplan med ett fullspäckat schema mellan (ca) 10:45-15.

Pojkbandet Skyscrapers kommer att sjunga ca 12.30. Andra som ska sjunga och spela är Teo Rösarne, Panacea, Ydre Dragspel, Sommarorkestern och Piraterna. Ydre Dragspelsklubb kommer även att spela utanför Dressmann (12.45) och Wienerbageriet (11.30).

Hoppborg för barnen vid Kvinns och paradmarsch kl.11 utmed Storgatan. Långlördag i butikerna, öppet kl.10-16.

Obergagubbar kommer som vanligt att finnas på torget och i Icas entré.

Musiklördag 27 juni

Musiklördag 27 juni

Efter regn kommer solsken?

Stämmer talesättet i rubriken så kommer solen skina massor framöver… Sedan kl.04 har regnet vräkt ner på oss på plocket. Oavbrutet och kraftfullt i 2,5 hrs och ännu har vi en bra bit kvar av dagens fält.

Vi leker geggamojalekar längs plockarvägen, sånt man gjorde som barn. Leda vatten i kanaler. Nackdelen med lutande sluttande fält är att vattnet som bekant rinner neråt och där står vi med plockstationen. Vi plockar alltid neråt, full back bärs i nedförsbacke och tom back i uppförsbacke. En back väger ca 8,5 kg, detta balanserar plockaren från rad till station 3-5 gånger i timmen.

Alla bär idag är alltså regnplockade, men vi har inget annat val. Väder har vi, sån är moder natur. Kläder har vi, men bären har tyvärr inga sådana.

Det vi kommer märka framöver är att hållbarheten efter plock blir kortare. Spara därför inte era bär allt för länge.
Hade vi haft högsommarvärme hade vi varit oroliga för röta men med de kylskåpstemperaturer vi har och har haft så är det nog ingen fara med det.

Idag plockar vi igen

Fälten har nu fått vila några dagar sedan midsommarplocken då vi skrapade av allt rött vi hade.

Vädret till trots så verkar det ha mognat på över förväntan (en förväntan som iofs var lågt ställd).

29 tappra plockare kämpar sedan kl.04 med att plocka dagens bär.

Stängt idag

Idag har vi stängt på alla våra försäljningsställen. Fälten måste vila, allt vi hade plockades av till midsommardagarna.

Imorgon måndag börjar vi om på nytt.